Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ 29 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

12 Σεπτεμβρίου οι βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία

12 Σεπτεμβρίου οι βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 27.04.2012 | 18:48
Πρώτη δημοσίευση: 27.04.2012 | 18:48

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα --αναπόφευκτες μετά την παραίτηση της κυβέρνησης, την Δευτέρα-- θα διεξαχθούν στις 12 Σεπτεμβρίου.

Οριστικοποιήσαμε σήμερα την ημερομηνία των εκλογών για τις 12 Σεπτεμβρίου 2012", είπε ο Ρούτε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Χάγη μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. "Τώρα το λόγο έχουν οι ψηφοφόροι", πρόσθεσε.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός είχε δηλώσει από την Τρίτη ότι τα περισσότερα κοινοβουλευτικά κόμματα επιθυμούσαν τη διεξαγωγή εκλογών στις 12 Σεπτεμβρίου, όμως η ημερομήνια αυτή έπρεπε να εγκριθεί πρώτα από το υπουργικό συμβούλιο.

Την Δευτέρα ο Ρούτε υπέβαλε την παραίτησή του μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3%. Ήδη από το Σάββατο ο σύμμαχός του στο κοινοβούλιο, το ακροδεξιό κόμμα PVV του Γκέερτ Βίλντερς, είχε αποχωρήσει από τις συνομιλίες καθώς δεν δεχόταν να εγκρίνει περικοπές ύψους 14,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα επέτρεπαν --όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση-- να περιοριστεί το έλλειμμα στο 2,8% του ΑΕΠ το 2013, από 4,7% που ήταν το 2011.

Χωρίς το PVV η κυβέρνηση δεν είχε πλέον πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, όμως την Πέμπτη μπόρεσε να περάσει τον προϋπολογισμό λιτότητας που ζητούσαν οι Βρυξέλλες, χάρη στη στήριξη που της προσέφεραν τρία μικρότερα, αντιπολιτευόμενα κόμματα. Μεταξύ άλλων το κοινοβούλιο ενέκρινε την αύξηση του ΦΠΑ, τη μείωση του προϋπολογισμού για την υγεία και το πάγωμα των μισθών ορισμένων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων.12 Σεπτεμβρίου οι εκλογές στην Ολλανδία - Κόσμος


Πρώτα λιτότητα και μετά οι εκλογές

Απειλείται άμεσα με υποβάθμιση η Ολλανδία

 

   Διαδώστε αυτό το άρθρο