Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

12 χρόνια φυλακή σε Βάσκο αυτονομιστή

Ο Αντόνι Σενγκοτιταμπενγκόα Φερνάντες, στέλεχος της βασκικής ένοπλης αυτονομιστής οργάνωσης ETA, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 12 ετών από δικαστήριο στην Πορτογαλία.

Όταν συνελήφθη στην Πορτογαλία τον Μάρτιο του 2010 ο Ισπανός υπήκοος συμπεριλαμβανόταν στους πιο καταζητούμενους ανθρώπους από τις αρχές στην Μαδρίτη.

Η απόφαση ανακοινώθηκε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας σε δικαστήριο στην Κάλδας ντα Ράινια, 100 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας.

Ο 32χρονος καταδικάστηκε για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, παράνομη οπλοκατοχή, κλοπή αυτοκινήτου, πλαστογράφηση εγγράφων, επίθεση και αντίσταση κατά της αρχής.

Ο δικαστής Πάουλου Κουέλιου αναφερόμενος στην κατάσχεση 1.500 κιλών εκρηκτικής ύλης από το σπίτι του βάσκου αυτονομιστή στο σπίτι όπου διέμενε στο Ουμπίδους, έκανε λόγο για “πολύ σημαντική” ανακάλυψη. Εάν σημειωνόταν “έκρηξη αυτή θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες”, είπε.

Ο Σενγκοτιταμπενγκόα συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας ενώ προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε μια πτήση με προορισμό τη Βενεζουέλα με πλαστό μεξικανικό διαβατήριο. Διέφευγε επί εβδομάδες μετά την ανακάλυψη των εκρηκτικών από την αστυνομία στην Ουμπίδους.

Ο αδελφός του Λουίς Μαρία Σενγκοτιταμπενγκόα συνελήφθη στο Βέλγιο, επίσης το 2010.

Η ETA ιδρύθηκε το 1959 ως κίνημα αντίστασης των Βάσκων στην δικτατορία του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο αλλά συνέχισε την ένοπλη πάλη και μετά την επάνοδο της χώρας στην δημοκρατία. Το αυτονομιστικό κίνημα δεσμεύτηκε να εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα τον Οκτώβριο του 2010.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε