Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

126α γενέθλια της Gabriela Mistral – Η Google τιμάει την ποιήτρια

126α γενέθλια της Gabriela Mistral – Η Google τιμάει την ποιήτρια

H Google τιμάει τα 126α γενέθλια της διάσημης Χιλιανής ποιήτριας. Γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 7 Απριλίου 1889, και πέθανε στις 10 Ιανουαρίου 1957

Με το ψευδώνυμο Γκαμπριέλα Μιστράλ (7 Απριλίου 1889 – 10 Ιανουαρίου 1957) έμεινε γνωστή η Λουσία Γοδόι Αλκαγιάγα, Χιλιανή ποιήτρια. Υπήρξε εκπαιδευτικός, διπλωμάτης, και φεμινίστρια.
Ήταν η πρώτη λογοτέχνης της Λατινικής Αμερικής που κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, το 1945. Μερικά βασικά θέματα στα ποιήματά της είναι η φύση, η προδοσία, η αγάπη, η αγάπη της μάνας, η θλίψη και η ανάκτηση, τα ταξίδια, καθώς και η ταυτότητα της Λατινικής Αμερικής, όπως αποτελείται από μείγμα εγγενών αμερικανικών και ευρωπαϊκών επιρροών. Η Γαμπριέλα Μιστράλ είχε βασκική και ινδιάνικη καταγωγή.
Κόρη ενός ποιητή και δασκάλου, η Λουσία Γοδόι Αλκαγιάγα άρχισε να γράφει ποιήματα στα νιάτα της, όταν γνώρισε τον έρωτα.
Η πρώτη της συλλογή από ποιήματα, το ‘Sonetos de la muerte’ (Οι σονέτες του θανάτου) γράφτηκε στη μνήμη του αδικοχαμένου αγαπημένου της, και κυκλοφόρησε με το ψευδώνυμο Gabriela Mistral. Το ψευδώνυμό της “γεννήθηκε” από το… πάντρεμα των ονομάτων των δύο αγαπημένων της ποιητών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε