Τετάρτη, 8 Μαΐ
21oC Αθήνα

16η μέρα πολιορκίας στην πλατεία Ταχρίρ – 3 νεκροί νότια του Καΐρου

ΦΩΤΟ REUTERS

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, η πλατεία Ταχρίρ παραμένει το επίκεντρο της εξέγερσης. Εκτός από τις διαδηλώσεις, όμως, συνεχίζονται και οι αιματηρές συγκρούσεις.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 100 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διήμερων συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών σε μια όαση, 500 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου.

Την Τρίτη οι αστυνομικοί έβαλαν με πραγματικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών στην πόλη Ελ Χάργκο, και μια μέρα μετά τρεις άνθρωποι υπέκυψαν στα τραύματά τους.

Το πλήθος αντέδρασε πυρπολώντας επτά κυβερνητικά κτίρια, μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικά τμήματα, ένα δικαστήριο και την τοπική έδρα του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD) του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Στο Κάιρο, οι διαδηλωτές της πλατείας Ταχρίρ δεν φαίνονταν διατεθειμένοι σήμερα να κάνουν πίσω, μία ημέρα μετά τη γιγαντιαία κινητοποίησή τους κατά του Αιγύπτιου προέδρου.

Στις κινητοποιήσεις μετέχουν πλέον και τα εργατικά συνδικάτα, μεταξύ τους και 6.000 εργάτες στη διώρυγα του Σουέζ, ενώ νωρίτερα το πλήθος μπλόκαρε την είσοδο του Κοινοβουλίου. Το αίτημα παραμένει ένα: αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία.

«Ναι» στην τροποποίηση έξι άρθρων του Συντάγματος

Η δικαστική επιτροπή που εξετάζει την αναθεώρηση του αιγυπτιακού συντάγματος συμφώνησε να τροποποιηθούν έξι άρθρα.

Μεταξύ των άρθρων που θα τροποποιηθούν είναι τα 76 και 77, προκειμένου να τεθεί χρονικός περιορισμός στην προεδρική θητεία και να διευρυνθεί η βάση όσων μπορούν να είναι υποψήφιοι για την προεδρία της χώρας. Πρόκειται για αλλαγές που αποτελούν δύο από τα κυριότερα αιτήματα των διαδηλωτών.

«Πυρά» Σουλεϊμάν κατά της Γερμανίας

Τις φήμες που ήθελαν τον Χόσνι Μουμπάρακ έτοιμο να φύγει από την Αίγυπτο για να νοσηλευτεί σε κλινική της Γερμανίας διέψευσε ο αντιπρόεδρος της χώρας, Όμαρ Σουλεϊμάν και δε δίστασε να επιτεθεί στη Γερμανία, κατηγορώντας την για αυθάδεια και παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου!

«Η υγεία του προέδρου Μουμπάρακ είναι καλή. Ευχαριστούμε την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ για την πρόσκληση, την οποία θεωρούμε ως αυθάδη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μας», είπε ο Σουλεϊμάν.

Την ίδια ώρα, ο εθνικός διάλογος συνεχίζεται, με δυσκολία πάντως και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να κάνουν λόγο για έλλειψη σοβαρότητας. Το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κίνημα της χώρας, πάντως, διαβεβαιώνει ότι επιδίωξή του δεν είναι η άνοδος στην εξουσία.

Η πρώτη… κρίση στη νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου διαφαίνεται στον ορίζοντα. Επικαλούμενος λόγους υγείας, ο νέος υπουργός Πολιτισμού της χώρας, Γκάμπερ Ασφούρ ανακοίνωσε την παραίτησή του, λίγες ημέρες μετά τον διορισμό του στις 31 Ιανουαρίου.

Λειτουργούν ξανά τα ελληνικά σχολεία

Από Δευτέρα επαναλειτουργούν τα ελληνικά σχολεία στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια και προκειμένου να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος, το ωράριο των μαθημάτων θα επεκταθεί και το Σάββατο για να αναπληρωθεί η χαμένη ύλη από την διακοπή των μαθημάτων λόγω των τελευταίων γεγονότων στην Αίγυπτο.

Αν χρειαστεί, θα χρησιμοποιηθούν για μαθήματα και δύο μέρες από την εβδομάδα μετά το Πάσχα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε