Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

186α γενέθλια Λέων Τολστόι: Η Google γιορτάζει το «Πόλεμος και Ειρήνη»

186α γενέθλια Λέων Τολστόι: Η Google γιορτάζει το «Πόλεμος και Ειρήνη»

Σαν σήμερα 9 Σεπτεμβρίου γεννήθηκε ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας, Λέων Τολστόι, και η Google τον τιμάει με το σημερινό doodle. Ένας από τους κορυφαίους λογοτέχνες όλων των εποχών, άφησε πίσω του το “Πόλεμος και Ειρήνη” αλλά και το “Άννα Καρένινα”…

Η Google τιμάει με το doodle έναν μεγάλο συγγραφέα. Ο Λέων Τολστόι, ένας από τους κορυφαίους λογοτέχνες όλων των εποχών, γνωστός στο ευρύ κοινό κυρίως για τα έργα του “Πόλεμος και Ειρήνη” και “Άννα Καρένινα”, που συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα μυθιστορήματα όλων των εποχών, γεννήθηκε σαν σήμερα, 9 Σεπτεμβρίου, το 1828.

Η ζωή του χαρακτηρίστηκε από μεγάλες αντιθέσες, καθώς τα πρώτα άσωτα χρόνια της αριστοκρατίας τα διαδέχτηκε η ριζοσπαστική μεταστροφή του προς την άρνηση του πλούτου, τη φιλανθρωπία και προς έναν ιδιόμορφο ειρηνιστικό και χριστιανικό αναρχισμό, που έτυχε θαυμασμού από προσωπικότητες όπως ο Γκάντι και επισφραγίστηκε με τον αφορισμό της Ρωσικής Εκκλησίας.

Μερικά από τα γνωμικά του Τολστόι

– «Αν θες να βρεις παράδειγμα προς μίμηση, θα πρέπει να ψάξεις μεταξύ των απλών, ταπεινών ανθρώπων. Πραγματικό μεγαλείο έχουν μόνο όποιοι δεν αυτοδιαφημίζονται και δεν θεωρούν τον εαυτό τους σπουδαίο».

– «Δεν υπάρχει αληθινή ηδονή, εκτός από εκείνη που δίνει η δημιουργικότητα. Είτε φτιάχνει κανείς μολύβια, είτε μπότες, είτε ψωμί, είτε παιδιά. Χωρίς δημιουργία δεν υπάρχει αληθινή ευχαρίστηση».

– «Τα μόνα έθνη που μπορεί να ονομάζονται ιστορικά είναι αυτά που αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα και την αξία των θεσμών τους».

– «Ευτυχία δεν είναι να κάνεις πάντα αυτό που θέλεις, αλλά να θέλεις πάντα αυτό που κάνεις».

Διαβάστε επίσης:
Νέλσον Μαντέλα: Η Google τιμάει την επέτειο των γενεθλίων του μεγάλου ηγέτη

Honinbo Shusaku: Ποιος ήταν ο «ανίκητος» Honinbo Shusaku

Ρέιτσελ Λουίζ Κάρσον: Η Google τιμάει τη θαλάσσια βιολόγο (βίντεο)

Mary Anning: Η Παλαιοντολόγος που ανάγκασε τους πάντες να της υποκλιθούν

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε