Τρίτη, 7 Μαΐ
18oC Αθήνα

Mary Anning: Η Παλαιοντολόγος που ανάγκασε τους πάντες να της υποκλιθούν

Mary Anning: Η Παλαιοντολόγος που ανάγκασε τους πάντες να της υποκλιθούν

Με ένα doodle, η Google τιμά σήμερα τη 215η επέτειο από τη γέννηση της Mary Anning, μιας γυναίκας που έγραψε τη δική της ιστορία στην επιστήμη της παλαιοντολογίας.

Η Mary Anning γεννήθηκε το 1799 στο Lime Regis στην Αγγλία και έζησε την εποχή του γαλλοβρετανικού πολέμου. Ήταν μόλις 16 ετών όταν έγινε η μάχη του Βατερλό και αργότερα, το 1837, είδε τη Βικτόρια να στέφεται βασίλισσα της Αγγλίας.

Δεν εκπαιδεύτηκε ποτέ ως επιστήμονας. Αλλά οι ανακαλύψεις της άλλαξαν μια ολόκληρη επιστήμη! Ήταν εκείνη που βρήκε για πρώτη φορά απολιθώματα προϊστορικών ζώων.

Η πόλη όπου γεννήθηκε και έζησε όλη της τη ζωή, το Lime Regis, στην επαρχία του Dorset, βρισκόταν κοντά στη θάλασσα. 200 χρόνια πριν, το Dorset ήταν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Και ήταν γεμάτη άγνωστα ζώα. Και η Μαίρη Άννινγκ βρήκε τα απολιθώματά τους.

Ήταν το 1811 είχε πάει στην παραλία με τον αδερφό της, τον Τζόζεφ. Βρέθηκαν κοντά σε έναν γκρεμό, πιθανότατα στον ίδιο απ’ όπου έπεσε και σκοτώθηκε ο πατέρας τους. Ο Τζόζεφ είδε ένα κρανίο να εξέχει. Η Μαίρη είχε μαζί της ένα σφυρί και πολύ προσεκτικά έφερε στο φως τον σκελετό. Έμοιαζε με κροκόδειλο.
Μόλις είχε βρει το πρώτο ολοκληρωμένο απολίθωμα του ισχυόσαυρου!

Επειδή προερχόταν από φτωχή οικογένεια, δεν έμαθε πολλά στο σχολείο. Έμαθε να διαβάζει και να γράφει. Έμαθε τον εαυτό της για τη γεωλογία και την ανατομία! Έκανε μόλις ένα ταξίδι σε ολόκληρη τη ζωή της. Γι’ αυτό και διάσημοι επιστήμονες που ήθελαν να τη συναντήσουν, έπρεπε να την επισκεφτούν για να δουν από κοντά τα απολιθώματα που είχε ανακαλύψει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Mary Anning: To Google τιμάει τη διάσημη παλαιοντολόγο

Η ιστορία του Κύβου του Ρούμπικ: Η Google τιμάει το γνωστό παζλ

Maria Gaetana Agnesi: Η γυναίκα που έλυνε μαθηματικά προβλήματα στον ύπνο της

104η επέτειος γέννησης της Dorothy Hodgkin

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε