Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

250.000 παιδιά “σκλάβοι” στις φυτείες

Τι κι αν ο νόμος το απαγορεύει. Η φτώχεια αναγκάζει τους γονείς να λένε το “ναι” και έτσι μονάχα στη Νικαράγουα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά δουλεύουν σε συνθήκες

ανάλογες με εκείνες των σκλάβων των περασμένων αιώνων στις φυτείες του καφέ. Τα παιδιά εργάζονται κατά κύριο λόγο σε γεωργικές εργασίες, για τη συγκομιδή της σοδειάς, από το Νοέμβριο ως το Μάρτιο, στο βορρά της χώρας, όπου βρίσκονται οι περισσότερες φυτείες.

Είναι γνωστό ότι στις χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου εκατομμύρια παιδιά δουλεύουν από νηπιακή ηλικία.
Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι προτιμούμε να ξεχνάμε ότι τα περισσότερα είδη που έχουμε στα σπίτια μας έχουν κατασκευαστεί από παιδικά χέρια.

Είναι γνωστό το σκάνδαλο που ξέσπασε όταν αποκαλύφθηκε πως ακόμη και οι μπάλες του Μουντιάλ κατασκευάζονταν από παιδιά πέντε, έξι και επτά ετών σε κάποιο υπόγειο της Ινδίας ή του Βιετνάμ.

Πολλοί σπεύδουν να κατηγορήσουν πρώτα απ’ όλους τους γονείς ξεχνώντας ότι και εκείνοι υπήρξαν ακολούθησαν στο παρελθόν την ίδια πορεία με τα παιδιά τους.

Η φτώχεια είναι συνώνυμο της εκμετάλλευσης και η μόνη διέξοδος, η παιδεία, είναι άγνωστη λέξη . Ευτυχώς στη Νικαράγουα, εκτός απ’ τη διαπίστωση πως 250.000 παιδιά εργάζονται σε συνθήκες δουλείας, υπάρχει και κάποια προσπάθεια να αλλάξει η κατάσταση.

Οι αρχές της χώρας και κάποιες οργανώσεις έχουν ξεκινήσει εκπαιδευτικά προγράμματα μέσα σε φυτείες, προκειμένου “βαθμιαία τα παιδιά της εργασίας να πάνε στα σχολεία”.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Εργασίας είχε καταρτίσει το 1973 μια Συνθήκη που ορίζει ότι η ελάχιστη ηλικία ανάληψης εργασίας “δεν πρέπει να είναι κατώτερη από την ηλικία που σταματά η υποχρεωτική εκπαίδευση, ούτε σε κάθε περίπτωση τα δεκαπέντε χρόνια”.

Αιώνες μετά η ίδια ευχή, να ξυπνήσουν (μέσα απ’ την παιδεία) οι σκλάβοι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε