Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

50χρονος αποπειράθηκε να αυτοπυρποληθεί στο Ισραήλ

50χρονος αποπειράθηκε να αυτοπυρποληθεί στο Ισραήλ

Άλλος ένας Ισραηλινός, ο τρίτος κατά σειρά τις τελευταίες εβδομάδες, αποπειράθηκε να αυτοπυρποληθεί σήμερα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο άνδρας, περίπου 50 ετών, περιλούστηκε με εύφλεκτο υγρό έξω από ένα αστυνομικό τμήμα στην πόλη Οφακίμ στο νότιο Ισραήλ, είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Αστυνομικοί “τον έπιασαν αμέσως” και τον εμπόδισαν να αυτοπυρποληθεί, πρόσθεσε ο Ρόζενφελντ.

Ο άνδρας δεν έχει εμφανή τραυματισμό αλλά εστάλη σε κοντινό νοσοκομείο για εξετάσεις.

Ο Ρόζενφελντ είπε ότι κίνητρο του άνδρα είναι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Την Κυριακή ένας ανάπηρος Ισραηλινός βετεράνος του στρατού αυτοπυρπολήθηκε σε μια στάση λεωφορείου στην πόλη Γιεχούντ, κοντά στο Τελ Αβίβ.

Ο Ακίβα Μαφάι–καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα–νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με εγκαύματα στο 80% του σώματός του, αφού περιλούστηκε με βενζίνη και έβαλε φωτιά έπειτα από μια διένεξη με τις αρχές για τα επιδόματα αναπηρίας και στέγασης.

Η νέα απόπειρα σημειώθηκε 10 ημέρες αφού ο πρώτος διαδηλωτής, ο Μοσέ Σιλμάν, αυτοπυρπολήθηκε σε μια διαδήλωση στο Τελ Αβίβ εναντίον του υπερβολικού κόστους στέγασης και ζωής στο Ισραήλ.

Ο Σιλμάν, το αίτημα του οποίου να του δοθεί στεγαστικό επίδομα είχε απορριφθεί και επρόκειτο να του γίνει έξωση, υπέκυψε στα τραύματά του την Παρασκευή και κηδεύτηκε την Κυριακή, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι παρέστησαν στην τελετή.

Το απονενοημένο διάβημά του προκάλεσε έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις και διαφωνίες στο Ισραήλ. Ορισμένοι ακτιβιστές τον χαρακτήρισαν σύμβολο των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων, ενώ άλλοι επέκριναν την πράξη του λέγοντας ότι δημιουργεί ένα βίαιο και επικίνδυνο προηγούμενο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για μια “μεγάλη προσωπική τραγωδία”.

Πέραν των δύο αυτοπυρπολήσεων και της σημερινής αποτυχημένης απόπειρας, άλλοι περίπου πέντε Ισραηλινοί έχουν απειλήσει να μιμηθούν το παράδειγμα του Σιλμάν. Ανάμεσά τους είναι ένας άνδρας στην πόλη Ασντότ στο νότιο τμήμα της χώρας, που είπε σήμερα έξω από τα γραφεία του εθνικού ιδρύματος κοινωνικής ασφάλισης ότι προτίθεται να αυτοπυρποληθεί. Δεν το έκανε πράξη και στάλθηκε στο σπίτι του αφού αστυνομικοί έφθασαν μαζικά επί τόπου, είπε ο Ρόζενφελντ.

Τα γεγονότα αυτά εκτιμάται πως εντείνουν τις πιέσεις στην δεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που είχε προτείνει μια επιτροπή την οποία συνέστησε πέρυσι, έπειτα από ένα κύμα μαζικών διαδηλώσεων. Μεταξύ άλλων, οι διαδηλωτές αξίωναν από τις αρχές να φροντίσουν να υπάρχει πιο προσιτή στέγαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ισραηλινός με ειδικές ανάγκες προσπάθησε να αυτοπυρποληθεί

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε