Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Abdul Sattar Edhi: Η άγνωστη ζωή και 3 γνωμικά

Abdul Sattar Edhi: Η άγνωστη ζωή και 3 γνωμικά

O μεγάλος φιλάνθρωπος Abdul Sattar Edhi γεννήθηκε σαν σήμερα. 28 Φεβρουαρίου 1928, και η Google του αφιερώνει το Doodle. Είναι γνωστός και ως ο “Άγγελος του ελέους” στο Πακιστάν.

Ο Abdul Sattar Edhi είναι ο άνθρωπος που αποφάσισε να τιμήσει σήμερα η Google με το Doodle. Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό άνθρωπο, που αφιέρωσε τη ζωή του στο να προσφέρει στον συνάνθρωπό του. Ήταν μεγάλος φιλάνθρωπος και έχει μάλιστα βραβευτεί πολλές φορές για τη δράση του. Είναι γνωστός στην πατρίφα του ως ο “Άγγελος του ελέους”, και ο “πατέρας Τερέζα του Πακιστάν”, και όχι αδίκως. Πριν περίπου 6 δεκαετίες, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Bilquis Edhi, άρχισε να χτίζει μια πραγματική αυτοκρατορία… ανθρωπιάς.

Ο Abdul Sattar Edhi γεννήθηκε σε μία φτωχογειτονιά, αλλά κατάφερε με πολύ κόπο, και έχοντας στο πλευρό του πάντα τη σύζυγό του., να χτίσει μια αυτοκρατορία που έδωσε στέφη, τροφή και αγάπη σε κάθε κατατρεγμένο, σε κάθε απόμαχο της ζωής. Φτωχοί, άστεγοι, ασθενείς, ορφανοί, είχαν βρει στο πρόσωπο του Abdul Sattar Edhi τον “πατέρα”, το “Άγγελο του Ελέους”.

Ο Abdul Sattar Edhi έχασε τη μητέρα του, όταν εκείνος ήταν 19 ετών. Δεν κατάφερε ποτέ να τελειώσει το σχολείο, αλλά όπωέλεγε ο ίδιος, η ίδια η ζωή αποδείχθηκε το καλύτερο για εκείνον. Κάθε δυσκολία που βρήκε στη ζωή του, αποτέλεσε το ερέθισμα για να επιλέξει την φιλανθρωπία.

Τι έχει πει ο Abdul Sattar Edhi

  • “Θρησκεία μου είναι η φιλανθρωπία. Η φιλανθρωπία είναι η αρχή κάθε θρησκείας”.
  • “Κενά λόγια και μακρές προσευχές δεν εντυπωσιάζουν τον θεό. Δείξε του την πίστη σου με τα έργα σου”.
  • “Οι νεκροί έχουν μόνο ένα μέρος που πηγαίνουν… ψηλά. Όπου και αν τους θάψουμε, πάντα θα πηγαίνουν προς τα πάνω”.

Το ίδρυμα που ίδρυσε ο Abdul Sattar Edhi ήταν πραγματικά μία ασπίδα ζωής για τους συμπατριώτες του. Από την ημέρα ίδρυσής του, το ίδρυμα περιέθαλψε περισσότερα από 20.000 μωρά που είχαν εγκαταλείψει οι γονείς τους, αποκατέστησε περισσότερα από 50.000 ορφανά και εκαπίδευσε περισσότερες από 40.000 νοσοκομόνες.

Το έτος 2005, το ίδρυμα προσέφερε περισσότερα από 100.000 δολλάρια για τα θύματα του τυφώνα Κατρίνα στις ΗΠΑ. Στο ίδρυμά του απασχολούνται 2.000 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 500 είναι γυναίκες.

Ο Abdul Sattar Edhi γεννήθηκε στην Ινδία, αλλά μετακόμισε στο Καράτσι, λίγο μετά την ανεξαρτητοποίηση του Πακιστάν. Παρατήρησε ότι πολλοί συμπατριώτες του είχαν ανάγκη για πρόσβαση σε ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη, εκπαίδευση και άλλα βασικά αγαθά, και έκανε σκοπό της ζωής του να βοηθήσει τους συνανθρώπους του. Το 1951 ίδρυσε το ίδρυμα Edhi, και βασικοί χρηματοδότες του έργου του ήταν ιδιώτες που ήθελαν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους.

O Abdul Sattar Edhi γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1928, και πέθανε τον Ιούλιο του 2016. Καθ’όλη τη διάρκεια της δράσης του, κατάφερε να ιδρύσει και να λειτουργήσει εκτός από νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης, ορφανοτροφεία, ακόμη και εστίες που προσέφεραν τροφή και στέγη σε άστεγους από κάθε πόλη του Πακιστάν.

Το 1957, μία επιδημία ασιατικής γρίπης στο Καράτσι ήταν αρκετή για να αρχίσει το φιλανθρωπικό του έργο. Κατάφερε άμεσα να κερδίσει την εμπιστοσύνη εύπορων συμπατριωτών του, και προχώρησε στην αγορά ασθενοφόρων, και με τη βοήθεια της συζύγου του Bilquis Edhi συμπαραστάθηκε στον δοκιμαζόμενο λαό του Πακιστάν.

Με τη βοήθεια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, το ίδρυμά του είχε στην ιδιοκτησία του περισσότερα από 1.800 ασθενοφόρα, και μέχρι το θάνατό του, συμπαραστάθηκε σε περισσότρερα από 20.000 παιδιά, των οποίων ανέλαβε τα έξοδα σίτισης, περίθαλψης και σπουδών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε