Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Αφγανιστάν: Έξι άμαχοι νεκροί κατά… λάθος

Άστοχη βολή του αμερικανικού πυροβολικού ευθύνεται για τον θάνατο έξι αμάχων και τον τραυματισμό πολλών άλλων στο Αφγανιστάν, μόλις μία ημέρα μετά από ατυχή αεροπορικό βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ που στοίχισε τη ζωή σε πέντε αφγανούς κυβερνητικούς στρατιώτες.

Μεικτή ΝΑΤΟϊκή και αφγανική επιτροπή συμπέρανε πως οι πολίτες έχασαν τη ζωή τους την Πέμπτη, όταν βολή πυροβολικού δεν βρήκε τον στόχο της στον τομέα του Τζάνι Χελ στην επαρχία Πάκτια, ανακοίνωσε η πολυεθνής δύναμη ISAF.

«Οι αξιωματικοί της ISAF εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους σε όσους επλήγησαν και αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για τις πράξεις που οδήγησαν σε αυτό το τραγικό συμβάν», τονίζεται στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ.

Η δύναμη αναφέρει στο ανακοινωθέν της πως αξιωματικοί της είχαν επί δύο ημέρες συναντήσεις (‘σούρας’) με τοπικούς δημογέροντες στη Τζάνι Χελ για να εξετάσουν το επεισόδιο.

Αρχικά το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών απέδωσε το συμβάν σε ρουκέτα που υποτίθεται πως είχαν εκτοξεύσει στασιαστές εναντίον ανοικτής αγοράς.

Οι απώλειες αμάχων από τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ έχουν αποτελέσει συχνό παράγοντα για τριβές με την τοπική κυβέρνηση. Ο νέος διοικητής των αμερικανικών και NΑΤΟϊκών δυνάμεων στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους σκέπτεται να αλλάξει τους κανόνες εμπλοκής, που είχε χαράξει ο προκάτοχός του, προκειμένου να αποφευχθούν ασύμμετρες ανθρώπινες απώλειες, που εξάλλου δένουν και τα χέρια των δυνάμεων που μάχονται τους στασιαστές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε