Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ακυρώνονται 1.370 πτήσεις της Iberia λόγω απεργίας

Ακυρώνονται 1.370 πτήσεις της Iberia λόγω απεργίας

Νέα απεργία πραγματοποιούν από Δευτέρα οι εργαζόμενοι στην Iberia κατά των απολύσεων.

Διαμαρτυρόμενοι για το νέο σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης που προωθεί η διοίκηση του ομίλου, οι εργαζόμενοι στον ισπανικό κρατικό αερομεταφορέα Ιberia προκήρυξαν για τη Δευτέρα νέα πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση, που θα προκαλέσει την ακύρωση 1.370 πτήσεων, ανακοίνωσαν τα σωματεία τους.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται κατά της περικοπής 3.800 θέσεων εργασίας, επί συνόλου 20.000, που ανακοίνωσε η μητρική εταιρεία IAG στα πλαίσια εξοικονόμησης δαπανών στους δύο αερομεταφορείς που ελέγχει (Iberia και British Airways).

Στο διάστημα 4 έως 8 Μαρτίου συνολικά 1.370 πτήσεις της Ιberia, της θυγατρικής της Iberia Express και των συνεργαζόμενων Air Nostrum και Vueling –στην πλειονότητά τους δρομολόγια εσωτερικού, αλλά και πτήσεις εξωτερικού– πρόκειται να ακυρωθούν. «Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν προχωρήσει στο παραμικρό», δήλωσε σήμερα ο Χοσέ Καρίλιο, εκπρόσωπος του σωματείου CCOO στην Iberia, προσδιορίζοντας πως ο διάλογος θα επαναληφθεί τη Δευτέρα.

Απέναντι στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση όρισε επιδιαιτητή στις 21 Φεβρουαρίου για τις συνομιλίες. Σύμφωνα με τον Καρίλιο, ο επιδιαιτητής θα παρουσιάσει τις προτάσεις του εντός της προσεχούς εβδομάδος.

Η IAG, της οποίας ο ισολογισμός του 2012 βρέθηκε ‘στο κόκκινο’, με καθαρές απώλειες 943 εκατ. ευρώ έναντι καθαρών κερδών μόλις 562 εκατ., ανακοίνωσε χθες πως θα διατηρήσει ως έχει το σχέδιο εθελουσίας αποχώρησης. Η Iberia «οφείλει να εγκλιματισθεί εάν επιθυμεί να επιβιώσει» είχε δηλώσει σχετικά ο γενικός διευθυντής της IAG Ουΐλι Ουόλς, ανακοινώνοντας μείωση κατά 15% του προσωπικού και για την εφαρμογή του σχεδίου εθελουσίας για 3.807 εργαζομένους.

Η νέα κινητοποίηση αποτελεί συνέχεια της πρώτης απεργίας κατά το διάστημα 18 έως 22 Φεβρουαρίου. Ο αντίκτυπός της όμως ήταν περιορισμένος λόγω της εξασφάλισης της ελάχιστης εξυπηρέτησης εν μέσω απεργίας, που επιτάσσει η ισπανική νομοθεσία. Μία τρίτη σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων έχει προκηρυχθεί για τις 18-22 Μαρτίου.

Διαβάστε
Η απεργία στην Iberia έχει παραλύσει τα αεροδρόμια της Ισπανίας

Ισπανία: Ξεσηκωμός των υπαλλήλων της Iberia για τη συγχώνευση με την British Airways

Η Iberia απειλεί με 4.500 απολύσεις

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε