Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Αλλαγές στον στρατό στην Γερμανία – Παραμένει η υποχρεωτική θητεία

Κόβονται δαπάνες για πρώτη φορά στον γερμανικό στρατό. Παραμένει η υποχρεωτική θητεία. Θέλουν να εξοικονομήσουν πάνω από 8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τομές στην οργάνωση και τη λειτουργία του γερμανικού στρατού, με περικοπές δαπανών πιθανόν όμως χωρίς την κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας προωθεί το ομοσπονδιακό υπουργείο Άμυνας με ορίζοντα τριετίας.
 
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει επεξεργαστεί σενάρια για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, χωρίς να θίγεται η ασφάλειας της χώρας.
 
Ένα από αυτά, που φαίνεται ότι συγκεντρώνει και τις προτιμήσεις του υπουργού Καρλ-Θέοντορ τσου Γκούτεμπεργκ, προβλέπει μικρότερες δυνάμεις κατά το ένα τρίτο, δηλαδή 156.000 αντί 195.000 επαγγελματιών με δραστική μείωση των εθελοντών από 50.000 σε μόλις 7.500.
 
Σχετικά με την υποχρεωτική θητεία, που προβλέπεται από το ομοσπονδιακό Σύνταγμα, η θέση του υπουργού είναι η διατήρησή της αν και μάλλον θα ανασταλεί η υποχρεωτική θητεία.
 
Το υπουργείο προσπαθεί να εξοικονομήσει πάνω από 8 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2014.
 
Πάντως, από την αντιπολίτευση οι Σοσιαλδημοκράτες πιστεύουν ότι ο αριθμός των εθελοντών θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερος ενώ οι Πράσινοι τάσσονται υπέρ της κατάργησης της υποχρεωτικής θητείας.
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε