Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Ανήσυχος για τον πληθωρισμό ο πρωθυπουργός της Κίνας

Η διαφθορά και ο πληθωρισμός θα έχουν κακό αντίκτυπο στη σταθερότητα της Κίνας, υποστήριξε ο πρωθυπουργός της χώρας, Γουέν Τζιαμπάο, σε συνέντευξη του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

“Πιστεύω ότι η διαφθορά και ο πληθωρισμός θα έχουν άσχημο αντίκτυπο στη σταθερότητα της χώρας μας” δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός. “Ανησυχώ σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού στην Κίνα και είναι κάτι που προσπαθώ έντονα να χειριστώ με ικανοποιητικό τρόπο”, πρόσθεσε. “Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επεξεργαστήμε μια συνετή ισορροπία μεταξύ της διατήρησης ενός σχετικά γρήγορου ρυθμού οικονομικού ανάπτυξης, της διαρθρωτικής προσαρμογής και της διαχείρισης των εκτιμήσεων ως προς τον πληθωρισμό”, επισήμανε, τονίζοντας ότι η προσέγγιση αυτή “βρίσκεται στην καρδιά του μακροοικονομικού ελέγχου της Κίνας”.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός κατηγόρησε το Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι πολιτικοποιεί το θέμα της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γουάν και υποστήριξε ότι το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας του είναι “φυσιολογικό” σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης. “Στις ΗΠΑ ορισμένα άτομα, ιδιαίτερα στο Κογκρέσο, δεν γνωρίζουν παρά εν μέρει την Κίνα. Πολιτικοποιούν τα ζητήματα που σχετίζονται με τις σινοαμερικανικές σχέσεις, και ιδίως αυτό της εμπορικής ανισορροπίας μεταξύ των δύο χωρών μας”, είπε. Την περασμένη Τετάρτη η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε ένα νομοσχέδιο που προβλέπει τη λήψη αντίμετρων σε βάρος της Κίνας, καθώς πολλοί Αμερικανοί βουλευτές την κατηγορούν ότι υποτιμά σκόπιμα το νόμισμά της.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε