Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

“Άνοιγμα” Πούτιν σε Ερντογάν για το φυσικό αέριο

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύει με φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας την Νότιο και Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον από μέρους των εταίρων της, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εάν οι εταίροι μας θελήσουν, είμαστε έτοιμοι να τους προμηθεύσουμε με φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας την Νότια και Νοτιανατολική Ευρώπη” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος ενώ απευθυνόμενος προς τον Ερντογάν, είπε μεταξύ άλλων: “Σας διαβεβαιώνω ότι θα εκπροσωπήσουμε επάξια και τα δικά σας συμφέροντα, επειδή τα δικά μας συμφέροντα στην περίπτωση αυτή ταυτίζονται πλήρως“.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο ότι του χρόνου θα είναι έτοιμη η πρώτη γραμμή του αγωγού φυσικού αερίου Turksih Stream, ενώ στα τέλη του 2019 η δεύτερη γραμμή

Επισημαίνοντας την ταχεία πρόοδο όσον αφορά την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι “επίκειται να συμφωνήσουν σε ορισμένα ζητήματα”, όπως είναι το σημείο εισόδου του αγωγού φυσικού αερίου, η διέλευση του επί του τουρκικού εδάφους, τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Παράλληλα αναφερόμενος στους ταχείς ρυθμούς με τους οποίους προχώρησαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που αφορούσαν την κατασκευή του έργου, εξήρε την συμβολή του Τούρκου προέδρου και στηλίτευσε έμμεσα την αργοπορία που παρατηρείται στην εκπόνηση και κατασκευή παρόμοιων έργων με τους ευρωπαίους εταίρους.

“Εκεί όπου με άλλους περνάμε χρόνια ασχολούμενοι με διοικητικές συμφωνίες, με την Τουρκία αυτό το κάνουμε μέσα σε μερικούς μήνες. Και αυτό αναμφίβολα χάρη στην δική σας προσωπική υποστήριξη” υπογράμμισε ο Πούτιν σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία, προσθέτοντας ότι “αν συνεχίσουμε να προxωρούμε με τους ίδιους ακριβώς ρυθμούς, τότε θα υλοποιήσουμε όλα μας τα σχέδια”.

Πηγή: Ria Novosti, AFP

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε