Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Άρχισε η… μεγάλη φυγή από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι

ΦΩΤΟ REUTERS

Και οι τέσσερις «πιστοί» στον Τζιανφράνκο Φίνι υπουργοί, υπέβαλαν την παραίτησή τους από την κυβέρνηση του «καβαλιέρε».

Ο Τζιανφράνκο Φίνι έχει πολλάκις απειλήσει να ρίξει τον άλλοτε σύμμαχό του από την εξουσία. Και φαίνεται ότι η στιγμή αυτή… πλησιάζει. Ήδη, τη Δευτέρα, τέσσερα μέλη της κυβέρνησης που πρόσκεινται στον πρόεδρο της Κάτω Βουλής, αποτελούν παρελθόν από τον κυβερνητικό σχηματισμό.

Πρόκειται για τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αντρέα Ρόνκι, τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικών Δραστηριοτήτων Αντόλφο Ούρσο και τους υφυπουργούς Αγροτικών Υποθέσεων Αντόνιο Μπουονφίλιο και Περιβάλλοντος, Ρομπέρτο Μένια.

Όπως ανακοίνωσε σε δήλωσή του στο τηλεοπτικό κανάλι Sky Italia ο Αντόλφο Ούρσο, «πρόκειται για τέσσερις ολιγόλογες επιστολές -τρεις μόλις γραμμές η κάθε μία- οι οποίες βρίσκονται πάνω στο γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού».

Ο Αντόλφο Ούρσο επιβεβαίωσε ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, το «Μέλλον και Ελευθερία» του Φίνι, προτίθεται να συμμαχήσει με τις κεντρώες δυνάμεις Udc και Api, συγκροτώντας, ουσιαστικά, έναν τρίτο πολιτικό πόλο, εναλλακτικό στην κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος και της «Ιταλίας των Αξιών» και στην κεντροδεξιά, της «Λέγκας» και του μ«Λαού της Ελευθερίας».

Ο υπουργός Εργασίας, Μαουρίτσιο Σακόνι, έκανε λόγο για «πραγματική προδοσία». Πάντως, ίσως αυτές να μην είναι οι μοναδικές παραιτήσεις. Σύμφωνα με το κανάλι La 7, που επικαλείται στενούς συνεργάτες του Μπερλουσκόνι, κι άλλοι υπουργοί, μεταξύ των οποίων η Στεφάνια Πρεστιτζιάκομο (Περιβάλλοντος), η Μαρία Στέλα Τζελμίνι (Παιδείας) και η Μάρα Καρφάνια (επικεφαλής του υπουργείου Ισότητας) έχουν μπει στον πειρασμό να εγκαταλείψουν το κυβερνητικό καράβι και μάλιστα εν μέσω… φουρτούνας.

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα της χώρας, θα πρέπει, τώρα, να αποσαφηνισθεί αν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα παρουσιασθεί πρώτα ενώπιον της βουλής ή της γερουσίας, για να εξακριβώσει, κατά πόσον, η κυβέρνησή του, διαθέτει ακόμη τη στήριξη του κοινοβουλίου.

Ο “Καβαλιέρε” και η Λέγκα προτιμούν να ξεκινήσει η “μεγάλη μάχη” από τη γερουσία, όπου η κεντροδεξιά φέρεται να διαθέτει ακόμη την πλειοψηφία. Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση, όμως, επιμένει ότι θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί η πρόταση μομφής που έχει κατατεθεί στη βουλή, η οποία, αν στηριχθεί και από τους μετριοπαθείς κεντρώους, έχει πολλές πιθανότητες να υπερψηφισθεί.

Προς το παρόν ο Ιταλός πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό, θα πρέπει να εγκριθεί ο κρατικός προϋπολογισμός και μόνο στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συζήτηση και στην καθοριστική ψήφο του κοινοβουλίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε