Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Αυτή είναι η δικαστής που “μπλόκαρε” τον “διωγμό” του Τραμπ! Αναβρασμός στις ΗΠΑ

Αυτή είναι η δικαστής που “μπλόκαρε” τον “διωγμό” του Τραμπ! Αναβρασμός στις ΗΠΑ

– Ο Ντόναλντ Τραμπ έβαλε την υπογραφή του στο διάταγμα για την απαγόρευση εισόδου -κυρίως- Μουσουλμάνων στις ΗΠΑ…
– Και η Ann Donelly του την “έσβησε” με μια απόφαση που μάλλον θεωρείται ιστορική
– Ποιά είναι η δικαστής που έβαλε “φρένο” στην απόφαση Τραμπ, η οποία έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις παγκοσμίως
– Η ζωή της και η πλούσια καριέρα της – Δείτε φωτογραφίες
– Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών ουσιαστικά παραδέχθηκε την ήττα της επιλογής Τραμπ
– Αναλυτικά τι προβλέπει το διάταγμα και το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου

Ονομάζεται Ann Donelly, είναι πρόεδρος του περιφερειακού δικαστηρίου της ανατολικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης και από το βράδυ του Σαββάτου έχει βρεθεί στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Ο λόγος απλός: Με μία της απόφαση, κατάφερε να “μπλοκάρει” το διάταγμα… έκτρωμα του Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο απαγόρευσε για 90 ημέρες την έκδοση βίζας για τους πολίτες επτά χωρών (σ.σ. Ιράν, Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν και Υεμένη).

Απλά έκανε την δουλειά της“, θα πει κανείς και θα έχει δίκιο. Απλώς μερικές φορές το να κάνεις την δουλειά σου, ειδικά στον τομέα της Δικαιοσύνης και ειδικά όταν γνωρίζεις πως πράττοντάς το αυτό θα “ακυρώσεις” ένα από τα πρώτα διατάγματα του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, θέλει αρκετή… ποσότητα θάρρους και ακεραιότητας.

Η “διαταγή” Τραμπ και η απόφαση της Donelly

Ο Ντόναλντ Τραμπ, λοιπόν, με το προεδρικό του διάταγμα, που έχει ως στόχο να εμποδίσει την είσοδο στο αμερικανικό έδαφος “ριζοσπαστών ισλαμιστών τρομοκρατών”, απαγόρευσε την είσοδο -κυρίως- μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, ενώ επίσης ανέστειλε για 120 ημέρες το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων στις ΗΠΑ.

Το δικαστήριο του Μπρούκλιν, με απόφαση της Donelly έκρινε παράνομο το διάταγμα, αναφέροντας συγκεκριμένα: “Ενισχύοντας την εντολή του κυρίου Τραμπ με το να στέλνουμε ταξιδιώτες πίσω στο σπίτι τους, θα τους προκαλούσε ανεπανόρθωτη βλάβη“.

Εδώ να σημειώσουμε πως με το διάταγμα του Τραμπ, ακόμη και οι κάτοχοι πράσινης κάρτας, ενός εγγράφου που τους καθιστά νόμιμους κατοίκους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, θα πρέπει να υποβληθούν σε επιπρόσθετους ελέγχους πριν να μπορούν να επιστρέφουν στις ΗΠΑ!

Ενώ επίσης η απαγόρευση εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ισχύει και για τα πληρώματα των αεροπορικών εταιρειών, όπως αναφέρει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) το οποίο εστάλη σε αερομεταφορείς σε όλο τον κόσμο χθες Σάββατο.

Δείτε την απόφαση του δικαστηρίου

Επίσημη παραδοχή!

Χαρακτηριστικό είναι πως μετά την απόφαση αυτή, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα “συμμορφωθεί προς τις δικαστικές αποφάσεις”, κάτι που ουσιαστικά αποτελεί παραδοχή ήττας για την κυβέρνηση Τραμπ.

Παρόλα αυτά, πιθανότατα για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, το υπουργείο τόνισε ότι εξακολουθεί να ισχύει η εκτελεστική δράση του διατάγματος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για περιορισμούς στην είσοδο στη χώρα πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες.

“Τα πρόσωπα αυτά πέρασαν από αυστηρά μέτρα ασφαλείας και περνούν τη διαδικασία για την είσοδο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους νόμους μας για τη μετανάστευση και τις δικαστικές αποφάσεις”, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Το προφίλ της Donelly

Οι άνθρωποι που έχουν εργαστεί μαζί της, χαρακτηρίζουν την Ann Donelly μια έξυπνη γυναίκα που δεν επηρεάζεται από τα φώτα της δημοσιότητας. “Σήμερα, η δικαστής Donelly κατέστησε σαφές πως αυτή η κυβέρνηση -που δεν έχει ιστορική και συνταγματική εμπειρία- δεν θα μπορεί να δράσει ανεξέλεγκτα“, δήλωσε ο Eric M. Arnone, ένας δικηγόρος που ειδικεύεται στα εγκλήματα και δούλεψε μαζί της στο γραφείο της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης, στα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Φωτογραφία: Twitter / @HlLLARY

Η δικαστής Donelly προτάθηκε στο σημερινό της πόστο από τον Μπαράκ Ομπάμα και η τοποθέτησή της επικυρώθηκε με 95 ψήφους υπέρ (και μόλις 2 κατά) από την Γερουσία το 2015.

“Είχε μια εξαιρετική φήμη όταν εργαζόταν στην εισαγγελία του Μανχάταν από το 1984 έως το 2009”, δήλωσε μίας ακόμη πρώην συνάδελφός της, η Linda A. Fairstein, η οποία συμπληρώνει: “Εργάστηκα με πολλούς εξαιρετικούς δικηγόρους. Υπάρχει μια ακεραιότητα στον χαρακτήρα της που είναι απλά εκπληκτική”.

Ο Daniel J. Horwitz, συνέταιρος της δικηγιρικής εταιρείας McLaughlin & Stern LLP, που επίσης εργαζόταν μαζί της από το 1991 έως και το 2000, την περιέγραψε ως “επίμονη, υπερβολικά έξυπνη και κατ’ εξοχήν δίκαιη με αυξημένο το αίσθημα δικαίου“.

Ο ίδιος πρόσθεσε: “Είναι ακριβώς ο τύπος της δικαστού που θέλεις να εμφανιστεί μπροστά σου“, ενώ η Linda A. Fairstein θυμήθηκε την αξιοσημείωτη σταθερότητά της, ακόμη κι όταν χειριζόταν υποθέσεις υψηλού ενδιαφέροντος, όπως αυτή της δίωξης του Dennis Kozlowski, της οποίας και ηγήθηκε.

Φωτογραφία: Twitter / @aar0nr0wley

Ο Kozlowski ήταν γενικός διευθυντής της εταιρείας Tyco και καταδικάστηκε για απάτη το 2005, αφού αποδείχθηκε πως είχε καταχραστεί περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια από τα ταμεία της εταιρείας, εκτίοντας ποινή φυλάκισης για έξι χρόνια.

Φωτογραφία: Twitter / @thisisthetruth

Ήταν ο ήρεμος παράγοντας της εκρηκτικής δίκης που διήρκεσε μήνες“, λέει η Fairstein και συμπληρώνει: “Δεν θα την επηρεάσει ο τυφώνας γύρω της“.

Η Ann Donnelly γεννήθηκε στο Royal Oak, του Μίσιγκαν το 1959 και πήρε το πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο το 1984.

Με πληροφορίες από nytimes.com / ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε