Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Αυτομόλησε στην Ιορδανία ο πρωθυπουργός του Άσαντ! – Νέα σφαγή αμάχων στη Χάμα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Δεν έχει τέλος η φρίκη στη Συρία. Οι δυνάμεις του Άσαντ δε δείχνουν έλεος και σε περιοχή της Χάμα καταδίωξαν με πολυβόλα αμάχους, σκοτώνοντας τουλάχιστον 40 ανθρώπους. Και αυτό την ώρα που το καθεστώς δέχτηκε ισχυρό πλήγμα!

Μπορεί ο Μπασάρ αλ Άσαντ να ανακοίνωσε ότι «καρατόμησε» τον πρωθυπουργό του, Ριγιάντ Χιτζάμπ, τον οποίο ο ίδιος ο Σύρος πρόεδρος είχε διορίσει τον Ιούνιο, μετά τις βουλευτές εκλογές του Μαΐου. Αλλά η αλήθεια φαίνεται πως είναι διαφορετική!

Ο Χιτζάμπ βρίσκεται σε μια ασφαλή τοποθεσία στην Ιορδανία με την οικογένειά του.
Το αλ Τζαζίρα μετέδωσε παράλληλα ότι τρεις ακόμα υπουργοί, πέραν του πρώην πρωθυπουργού, αυτομόλησαν.
Η αυτομόληση του Χιτζάμπ χαρακτηρίζεται η σημαντικότερη έπειτα από 17 μήνες εξέγερσης εναντίον της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ και ένα βαρύ πλήγμα για τον ίδιο, καθώς ο Χιτζάμπ ανήκε στο στενό κύκλο των συνεργατών του.

Ιορδανικές πηγές είχαν αποκαλύψει πως ο Χιτζάμπ… άλλαξε πλευρά, αλλά ήρθε και η επίσημη δήλωση του του εκπροσώπου του να το επιβεβαιώσει. Ο πρώην πρωθυπουργός κατήγγειλε την “γενοκτονία” που, όπως είπε ο εκπόσωπό του, διαπράττει το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και πρόσθεσε ότι προσχωρεί στην “επανάσταση” εναντίον του.

Ο Μοχάμεντ Ότρι ανέφερε πως ο Χιτζάμπ πήρε την απόφαση να αυτομολήσει λόγω των “εγκλημάτων πολέμου και της γενοκτονίας” στη Συρία, μιλώντας στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ απευθείας από το Αμάν.

Στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του που μεταδόθηκε από το αλ Τζαζίρα, ο Χιτζάμπ αναφέρει: “Ανακοινώνω σήμερα την αυτομόλησή μου από το δολοφονικό και τρομοκρατικό καθεστώς και ανακοινώνω ότι εντάσσομαι στις τάξεις της επανάστασης για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Ανακοινώνω ότι από σήμερα είμαι ένας στρατιώτης σε αυτή την ευλογημένη επανάσταση”.

Εξάλλου, το αλ Αραμπίγια είχε μεταδώσει την Κυριακή πως ένας ανώτατος αξιωματούχος των συριακών υπηρεσιών πληροφοριών αποστάτησε επίσης στην Ιορδανία.

Στη θέση του, διορίστηκε ο έως σήμερα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Όμαρ Γαλαουάντζι για να ηγηθεί μιας προσωρινής υπηρεσιακής κυβέρνησης, μετέδωσε η συριακή τηλεόραση.

Σφαγή στη Χάμα, 40 νεκροί
Την καταγγελία έκανε το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, ο κύριος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, αλλά δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί, αφού έχει απαγορευτεί η παρουσία διεθνών ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι νεκροί από την επίθεση των δυνάμεων του καθεστώτος στη Χαρμπνάφσα, μια πόλη 8.000 κατοίκων, σε σουνιιτκή επαρχία, είναι τουλάχιστον 40, ενώ οι τραυματίες φτάνουν τους 120. Οι περισσότεροι φέρουν σοβαρά τραύματα.

Η σφαγή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας εξαναγκαστικής εξορίας λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, σύμφωνα με το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, που κατηγορεί τις δυνάμεις ασφαλείας και τους “σαμπίχας”, τους πιστούς στο καθεστώς Ασαντ πολιτοφύλακες, που κατέφθασαν από τα γειτονικά χωριά, ότι καταδίωξαν τους άμαχους με πυροβόλα όπλα.

Την ίδια ώρα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνει λόγο για 11 άμαχους νεκρούς σε έφοδο που πραγματοποίησαν οι καθεστωτικές δυνάμεις και για τρία παιδιά που σκοτώθηκαν χθες Κυριακή επίσης στη Χαρμπνάφσα.

Νωρίτερα, στη Δαμασκό, έγινε βομβιστική επίθεση στο κτίριο που στεγάζεται η κρατική τηλεόραση. Σύμφωνα με τον υπουργό Πληροφόρησης Ομράν αλ Ζόχμπι, η βόμβα εξερράγη στον τρίτο όροφο και υπάρχουν τραυματίες.
Το πρόγραμμα της τηλεόρασης δεν διακόπηκε.

Στο Χαλέπι τώρα, πολλές συνοικίες βομβαρδίστηκαν, ενώ πυρά από αυτόματα όπλα προκάλεσαν το θάνατο οκτώ αμάχων και ενός διοικητή των ανταρτών, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στόχος των βομβαρδισμών ήταν το Δικαστικό Μέγαρο στο κέντρο της πόλης και οι συνοικίες Σάαρ και Μαρτζέ, στα ανατολικά.

Πυρά από αυτόματα όπλα ακούστηκαν στη δυτική συνοικία Σαλαχεντίν, το προπύργιο των ανταρτών όπου ένας διοικητής τους σκοτώθηκε, ενώ στην κεντρική συνοικία Μπαμπ αλ-Ναϊράμπ ένας άμαχος σκοτώθηκε από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή.

Από νωρίς σήμερα το πρωί 29 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 21 άμαχοι και οκτώ αντάρτες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Την Κυριακή 131 σκοτώθηκαν, εκ των οποίων 79 άμαχοι, 42 στρατιώτες και 10 αντάρτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Βερολίνο τάσσεται κατά της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία

Ποια οργάνωση κρύβεται πίσω από την εκτέλεση του Σύρου παρουσιαστή

“Η Τουρκία εκπαιδεύει σε ένοπλο αγώνα την αντιπολίτευση της Συρίας”

Ο Ιούλιος ο πιο αιματηρός μήνας στη Συρία

Ένοπλοι τρομοκράτες απήγαγαν 48 ιρανούς προσκυνητές στη Δαμασκό

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε