Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Δεν άντεξε το φράγμα, έξι οι νεκροί στο χωριό Μπίσερ – “Πνίγηκε” ολόκληρο χωριό

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ focus-fen.net

Το φράγμα φράγμα της τεχνητής λίμνης Ιβάνοβο δεν άντεξε. Υποχώρησε και «έπνιξε» το χωριό Μπίσερ. Έξι άνθρωποι, μεταξύ τους τρεις ηλικιωμένοι, δεν ήταν τόσο τυχεροί όσο οι συγχωριανοί τους.

Η κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει τα ρεπορτάζ των βουλγαρικών ΜΜΕ πως έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πλημμύρας και πως άλλοι 10 αγνοούνται. 18 κάτοικοι του χωριού μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο με κρυοπαγήματα και άλλα προβλήματα υγείας.

Μέχρι στιγμής, τα σωστικά συνεργεία που έχουν σπεύσει στην περιοχή έχουν κατορθώσει να απομακρύνουν περίπου 40 κατοίκους από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους, σύμφωνα με το δήμαρχο του δήμου Χάρμανλι, στον οποίο υπάγεται διοικητικά το χωριό Μπίσερ.
Στην επιχείρηση διάσωσης μετέχουν συνεργεία των αρμόδιων υπηρεσιών της βουλγαρικής κρατικής μηχανής, που με τη βοήθεια δύο ελικοπτέρων της πολεμικής αεροπορίας, ειδικά συνεργεία με βάρκες, δύτες και άλλο εξοπλισμό.

Το χωριό, με πληθυσμό 800 κατοίκους, δέχθηκε ένα πελώριο κύμα νερού, όταν ο ποταμός Μπίσερνα, παραπόταμος του Έβρου, ξεχείλισε, μετατρέποντας το μεγαλύτερο μέρος του χωριού σε μια λίμνη με θολά νερά. Το ύψος των νερών έφθασε τα 2,5 μέτρα και οι κάτοικοι έπρεπε να ανέβουν στις στέγες των σπιτιών τους!

Το φράγμα ήταν χωμάτινο και πιθανώς κατέρρευσε υπό την πίεση των κομματιών πάγου που απελευθερώθηκαν στη λίμνη ως συνέπεια της ανόδου της θερμοκρασίας, που είχε επίσης ως αποτέλεσμα την αύξηση της στάθμης των νερών στα ποτάμια.

Στο μεταξύ, άλλα δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους μετά την κατάρρευση γέφυρας στο χωριό Ματζάροβο, ενώ δύο άνδρες, πατέρας και γιος, διασώθηκαν, με τη συνδρομή ελικοπτέρου, ύστερα από πολύωρη παραμονή στην οροφή του αυτοκινήτου τους, που είχε εγκλωβιστεί στα νερά, σε χωριό της βουλγαρικής Ροδόπης, στην περιφέρεια του Χάσκοβο.

H περιφέρεια του Χάσκοβο βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με προβλήματα στις οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές. Το ίδιο συμβαίνει και σε διάφορους δήμους στις περιφέρειες της Κεντρικής Ροδόπης Σμόλιαν και Κίρτζαλι, όπου οι καταρρακτώδεις βροχές έχουν προκαλέσει τοπικές πλημμύρες, κατολισθήσεις και σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο με αποτέλεσμα να αποκλειστούν πολλά ορεινά χωριά.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί και η πόλη Σβίλεγκραντ στα σύνορα με την Ελλάδα, τα περίχωρα της οποίας έχει κατακλύσει ο Έβρος, σύμφωνα με τη βουλγαρική ραδιοφωνία.

Οι καταρρακτώδεις βροχές είχαν ως αποτέλεσμα να ανέβει η στάθμη του Έβρου κατά τρία μέτρα το τελευταίο 24ωρο, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των τρένων μεταξύ των πόλεων Ντίμιτροβγκραντ και Σβίλεγκραντ, καθώς και η κυκλοφορία των ΙΧ στη συνοριακή δίοδο με την Τουρκία, “Καπετάν Αντρέεβο”.

Για πρώτη φορά μετά την ενεργοποίηση του συστήματος έγκυρης προειδοποίησης στη Βουλγαρία, στις περιφέρειες Χάσκοβο και Κίρτζαλι έχει κηρυχτεί “κόκκινος συναγερμός” για άκρως επικίνδυνες καιρικές συνθήκες.

Λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού του ποταμού Μαρίτσα, διεκόπη η κίνηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Το τρένο που συνδέει το Βελιγράδι με την Κωνσταντινούπολη έχει μπλοκαριστεί από τη νύχτα στην περιοχή μετά τον εκτροχιασμό της μηχανής του. Κανένας από τους περίπου 20 επιβάτες του δεν τραυματίστηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έσπασε φράγμα και “έπνιξε” χωριό στη Βουλγαρία – Συναγερμός στον Έβρο

Ξεπέρασαν τους 300 οι νεκροί από το ψύχος στην Ευρώπη – Ο χιονιάς γονατίζει Ιταλία, Βρετανία και Βαλκάνια

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε