Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Διέγραψαν υπουργούς γιατί “πουλούσαν” τις υπηρεσίες τους

Οι τρεις πρωην υπουργοί που διαγράφηκαν.
Οι τρεις πρωην υπουργοί που διαγράφηκαν.
Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας αποφάσισε να διαγράψει τέσσερα μέλη του, μεταξύ αυτών και τρεις πρώην υπουργοί.

 

Κατηγορούνται ότι επιχείρησαν να “πουλήσουν” τις υπηρεσίες τους για να επηρεάσουν την κυβερνητική πολιτική.
 
“Το Εργατικό Κόμμα αναμένει από τους εκπροσώπους του να έχουν κάποιο επίπεδο και εκτιμά ότι θα πρέπει να επιδεικνύουν υπευθυνότητα απέναντι στους ψηφοφόρους τους” ανέφερε ο εκπρόσωπος του κόμματος ανακοινώνοντας τη διαγραφή, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.
 
Η απόφαση αφορά τον πρώην υπουργό Μεταφορών Στίβεν Μπάιερς, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου, τους πρώην υπουργούς Τζεφ Χουν και Πατρίτσια Χιούιτ και τη βουλευτή Μάργκαρετ Μοράν.
 
Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας όταν ένας δημοσιογράφος βιντεοσκόπησε κρυφά τις συναντήσεις διαφόρων Εργατικών βουλευτών οι οποίοι φέρονταν πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν τις σχέσεις τους με την κυβέρνηση για να επηρεάσουν διάφορες καταστάσεις, και φυσικά με “χοντρή” αμοιβή.
 
Σε ένα από αυτά τα βίντεο που γυρίστηκαν με κρυφή κάμερα ο Μπάιερς δήλωνε ότι έχει ήδη συνάψει μυστικές συμφωνίες τις οποίες ήταν έτοιμος να “πουλήσει” κάνοντας λόγο και για την αμοιβή του που έφτανε μέχρι και τις 5000 λίρες ημερησίως για τις υπηρεσίες του. Τα βίντεο, αποσπάσματα από τα οποία μεταδόθηκαν την Κυριακή, είχαν γυριστεί κατά τη διάρκεια κοινής έρευνας της εφημερίδας Sunday Times και του τηλεοπτικού καναλιού Channel 4.
 
Μετά τις αποκαλύψεις αυτές ο Μπάιερς δήλωσε αρχικά ότι “υπερέβαλε” όσον αφορά την επιρροή που διέθετε και ισχυρίστηκε ότι “δεν άσκησε ποτέ πιέσεις σε υπουργούς για λογαριασμό εμπορικών συμφερόντων”. Το πρωί της Δευτέρας ζήτησε από τον οργανισμό εποπτείας του κοινοβουλίου να ερευνήσει την υπόθεση. “Δεν αμφιβάλλω ότι θα επιβεβαιώσει πως σεβάστηκα τον κώδικα δεοντολογίας των βουλευτών”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν έκρινε αρχικά ότι ο Μπάιερς “έκανε αυτό που έπρεπε απευθυνόμενος στις κοινοβουλευτικές αρχές”. Ένας εκπρόσωπός του ωστόσο υποστήριξε ότι “δεν χρειάζεται έρευνα” λέγοντας ότι ο Μπράουν είναι πεπεισμένος ότι δεν υφίσταται κάποια αντικανονική ενέργεια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε