Ειδήσεις ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟ CASSINI· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ 16 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Δύσκολοι καιροί για την... Μέρκελ

Δύσκολοι καιροί για την... Μέρκελ
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 06.05.2012 | 22:29
Πρώτη δημοσίευση: 06.05.2012 | 22:29

Κακά μηνύματα: νίκη του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, καθίζηση των μνημονιακών κομμάτων, είσοδος της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής στη βουλή, ελαφρά απώλεια δύναμης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στο Κίελο...

Τι το κοινό έχουν η Αθήνα, το Παρίσι και το Κίελο; Κακά μαντάτα και από τις τρεις πόλεις για τη Μέρκελ. Καμιά αιτία για θριαμβολογίες σε αυτήν τη σούπερ εκλογική Κυριακή.

Ποτέ άλλοτε στην θητεία της γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρεκλ αυτή η εκλογική Κυριακή δεν θα έχει τόσο επίδραση στην εσωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας της. Στη Γαλλία και στην Ελλάδα πνέει δυνατός άνεμος κατά του δημοσιονομικού συμφώνου δικής της έμπνευσης. Και στη ίδια τη Γερμανία κινδυνεύει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της να χάσει την περιφερειακή του δύναμη.

Στη Γαλλία με τη νίκη Φρανσουά Ολάντ επί του στενού της εταίρου, του Νικολά Σαρκοζί στο σημερινό επαναληπτικό γύρο χάνει έναν έθερμο υποστηρικτή της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής. Με τον σοσιαλιστή Ολάντ η Μέρκελ θα πρέπει να κάνει τώρα περισσότερους συμβιβασμούς από όσους θα προτιμούσε, ακόμη κι αν το δημοσιονομικό σύμφωνο που υπεγράφη και από τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. δεν μπορεί να τύχει επαναδιαπραγμάτευσης όπως ζητά ο Ολάντ.
Αντιγερμανικό κλίμα


Ο επόμενος πονοκέφαλος ακούει στο όνομα Ελλάδα. Ο προεκλογικός αγώνας εκτυλίχθηκε αποκλειστικά γύρω από το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας. Και ήταν κυρίως η καγκελάριος που ζήτησε από την Αθήνα σοβαρές προσπάθειες μεταρρυθμίσεων για να μη κοπεί η χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Δημιουργήθηκε αντιγερμανικό κλίμα και μάλιστα με στόχο προσωπικά τη Μέρκελ, η οποία έπρεπε να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να επιτύχει την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου στα πακέτα λιτότητας. Η καθίζηση των μεγάλων κομμάτων και η άνοδος της δύναμης των λεγόμενων αντιμνημονιακών, μεταξύ αυτών και της Χρυσής Αυγής καθιστούν δύσκολη τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας.

Τέλος, στο Κίελο, το κόμμα της έχασε ένα μικρό ποσοστό σε σχέση με το 2009, συγκεντρώνει 22 έδρες όπως ακριβώς και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, αλλά παραμένει ανοιχτό ποια κόμματα θα απαρτίσουν τον κυβερνητικό συνασπισμόΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας


Επτακομματική βουλή: Ο ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση! Ήττα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στάσιμο ΚΚΕ, είσοδος της Χ.Αυγής, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του Κουβέλη
   Διαδώστε αυτό το άρθρο