Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

ΕΕ: “Παραπλανητικές οι ετικέτες, αλλά το κρέας αλόγου δεν βλάπει την υγεία’

ΕΕ: “Παραπλανητικές οι ετικέτες, αλλά το κρέας αλόγου δεν βλάπει την υγεία’

Στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες για τα τρόφιμα με το κρέας αλόγου, ο Ευρωπαίος επίτροπος για την υγεία, Τόνιο Μποργκ τόνισε ότι το σκάνδαλο δεν πρέπει να επεκταθεί στον τομέα της υγείας, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία ότι βλάπει τους καταναλωτές.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: “Είναι προφανές ότι κάπου στην όλη υπόθεση, κάποιος με δόλο ή ίσως από αμέλεια τοποθέτησε παραπλανητική ετικέτα στο προϊόν” και πρόσθεσε: “Όλες αυτές οι χώρες από τις οποίες πέρασε αυτό το κρέας, φυσικά θεωρούνται ύποπτες. Και όταν λέω χώρες, εννοώ τις εταιρείες σε αυτές τις χώρες που επεξεργάστηκαν το προϊόν”.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι: “Το σύστημα ασφαλείας τροφίμων της ΕΕ είναι ένα από τα ασφαλέστερα στον κόσμο. Χάρη σε αυτό το σύστημα ιχνηλασιμότητας, οι εθνικές αρχές είναι σε θέση να ερευνήσουν το θέμα και να ανακαλύψουν την πηγή του προβλήματος. Οι ευρωπαϊκοί νόμοι ιχνηλασιμότητας έχουν επιτρέψει στα κράτη-μέλη να ανακαλύπτουν γρήγορα τη γνησιότητα και την αλυσίδα διανομής των παράνομων προϊόντων”.

Όσο για το αν το κρέας αλόγου βλάπτει την υγεία ανέφερε: “Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σημάδια ότι το κρέας αλόγου της αλυσίδας τροφίμων έθετε σε κίνδυνο την υγεία. Αν υπάρχουν σημάδια, θα ενεργήσουμε άμεσα, αλλά θα ήταν άδικο για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες να το χαρακτηρίσουμε αμέσως θέμα υγείας χωρίς να έχουμε αποδείξεις”.

Και συνέχισε λέγοντας: “Αυτό το θέμα δεν έχει να κάνει με τη χώρα προέλευσης. Αυτό προέκυψε γιατί κάτι απέκτησε μια “ταμπέλα” που στην πραγματικότητα δεν είχε. Πρόκειται για μια ψευδή επιγραφή στην ετικέτα: ο καταναλωτής έτρωγε ένα υγιές προϊόν, αλλά όχι αυτό που νόμιζε. Παραβιάστηκαν οι κανόνες που αφορούν τις ετικέτες των προϊόντων και τώρα μελετάμε κατά πόσο θα πρέπει τώρα να επεκταθούμε στη χώρα προέλευσης”.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Eurogroup, Ράινεκε Χαμελεερς, σχολίασε: “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να δράση άμεσα για να διαβεβαιώσει ότι εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία για την καλή διαβίωση των ζώων σε όλα τα κράτη-μέλη και ότι όποιο κρέας εισάγεται από τρίτες χώρες πληρούν όλες τις προϋποθέσεις”.

Και κατέληξε λέγοντας: “Οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να ξέρουν τη χώρα προέλευσης των προϊόντων που αγοράζουν και ότι τα κρέατα είναι υψηλής ποιότητας. Οι έμποροι λιανικής πώλησης θα πρέπει να λειτουργούν υπέυθυνα για να αποδείξουν ότι σέβονται τα ζώα και την ασφάλεια των καταναλωτών”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συναγερμός! Εκτακτη σύσκεψη στις Βρυξέλλες για το κρέας αλόγου!

Διατροφικός εφιάλτης! Αρχίζουν έλεγχοι για πρόσμιξη κρέατος αλόγου με κοτόπουλο και χοιρινό!

Αυτό είναι το σφαγείο στην Ρουμανία που έδινε κρέας αλόγου σε όλη την Ευρώπη!


Νέες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου σε τρόφιμα

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε