Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Είπε το τελευταίο αντίο στη μητέρα του και «πέταξε» για Χάγη ο Χάτζιτς

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Το δρόμο για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης πήρε ο Γκόραν Χάτζιτς, αφού πρώτα επισκέφτηκε την ετοιμοθάνατη μητέρα του.

Η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον κατηγορούμενο για εγκλήματα πόλεμου έφτασε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Νόβι Σαντ, όπου βρίσκεται το σπίτι της μητέρας του, η οποία φέρεται να είναι βαριά άρρωστη.

Η μεταφορά του Χάτζιτς, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καλύφθηκε ζωντανά από τη σερβική τηλεόραση. Περίπου στις 13:30 (ώρα Ελλάδας) το σέρβικό κυβερνητικό αεροσκάφος έφτασε στο Ρότερνταμ και από εκεί, ο 52χρονος κρατούμενος μεταφέρθηκε στη μονάδα κράτησης του ICTY στη Χάγη.

Η πρώτη ακρόασή του ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Δευτέρας, από τον δικαστή Ο-Γκον Κβον.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο Χάτζιτς θα μπορέσει να δηλώσει ένοχος ή αθώος. Αν το επιθυμεί, μπορεί να επωφεληθεί από μια διορία 30 ημερών πριν του τεθεί και πάλι η ερώτηση. Αν δηλώσει ένοχος για όλες τις κατηγορίες, δεν θα διεξαχθεί δίκη και το δικαστήριο θα επιβάλει ποινή.

Ο Χάτζιτς συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη στην περιοχή Φρούσκα Γκόρα, περίπου 65 χιλιόμετρα βορείως του Βελιγραδίου. Ο 52χρονος Σερβοκροάτης, ο οποίος κρυβόταν εδώ και επτά χρόνια, υπήρξε πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας «Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινα».

Αντιμετωπίζει 14 κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ανάμεσά τους αυτές των διώξεων, της εξόντωσης, των βασανιστηρίων, των απελάσεων για τη συμμετοχή του στα εγκλήματα που διέπραξαν Σέρβοι στρατιώτες στην Κροατία.

Θεωρείται υπεύθυνος για τη σφαγή σχεδόν 300 ανδρών στο Βούκοβαρ το 1991 από Σερβοκροάτες στρατιώτες και για την απέλαση περίπου 20.000 ανθρώπων από την πόλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε μια εβδομάδα η έκδοση Χάτζιτς στη Χάγη – Ήταν οπλισμένος όταν συνελήφθη

Γκόραν Χάτζιτς: Ο αποθηκάριος που έγινε πρόεδρος!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε