Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Εκλογές – Γαλλία: Μακράν… Μακρόν και σε νέα δημοσκόπηση

Εκλογές – Γαλλία: Μακράν… Μακρόν και σε νέα δημοσκόπηση

Ευρύ προβάδισμα Μακρόν και σε νέα δημοσκόπηση για τον β’ γύρο των Προεδρικών Γαλλικών εκλογών…

Ο κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν σύμφωνα λοιπόν με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Opinionway, θα κερδίσει την υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λε Πεν με ποσοστό 61% των ψήφων έναντι 39% στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Γιατί η Μαρίν Λε Πεν δεν μπορεί να γίνει Πρόεδρος της Γαλλίας

Όπως αναφέρει το Politico, εξάλλου η Μαρίν Λε Πεν, είναι απίθανο να γίνει η επόμενη πρόεδρος της Γαλλίας ακόμα και αν την ψηφίσουν εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι ή ακόμα και αν υπάρξει μεγάλη αποχή στον δεύτερο γύρο. Η Λε Πεν, βγήκε δεύτερη με 7,7 εκατομμύρια ψήφους και ο Μακρόν πρώτος με 8.6 εκατομμύρια ψήφους.

Για να εκλεγεί στον δεύτερο γύρο χρειάζεται το 50 + 1% των ψήφων που σημαίνει ότι αν ψηφίσουν 35,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι η Λε Πεν θέλει πάνω από 18 εκατομμύρια ψήφους για να μπει στο Ελιζέ, δηλαδή 10 εκατομμύρια περισσότερες ψήφους από τον πρώτο γύρο. Τόσο η πολιτική όσο και η εκλεκτορική αριθμητική είναι εναντίον της.

Όλοι οι υποψήφιοι του πρώτου γύρου, εκτός από τον Μελανσόν που ήρθε 4ος με 19,6% κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν. Έτσι, για να βγει η Λε Πεν θα πρέπει όλοι αυτοί οι ψηφοφόροι να αγνοήσουν το κάλεσμα των ηγετών τους και να ψηφίσουν εκείνη και όχι τον Μακρόν. Με έναν απλό υπολογισμό βλέπει κανείς ότι ούτε καν πλησιάζει τον στόχο ακόμα και με το πιο αισιόδοξο σενάριο.

Ας υποθέσουμε ότι η Λε Πεν κρατάει και τις 7,7 εκατομμύρια ψήφους από τον πρώτο γύρο και ας πούμε ότι:

– 45% των ψηφοφόρων του Φιγιόν ψηφίζει Λε Πεν 

– 20% των ψηφοφόρων του Μελανσόν ψηφίζουν Λε Πεν

– 20% των ψηφοφόρων του Αμόν ψηφίζουν Λε Πεν

– 90% των ψηφοφόρων του επίσης ακροδεξιού Ενάν ψηφίζουν Λε Πεν

Ακόμα και έτσι λείπουν από την Λε Πεν 3,7 εκατομμύρια ψήφοι.

Η αποχή θα την ευνοήσει

Αν τελικά αρκετοί ψηφοφόροι αποφασίσουν να μείνουν σπίτι την Κυριακή 7 Μαϊου, ο αριθμός των ψήφων που θα χρειστεί για να εκλεγεί θα είναι σαφλως μικρότερος.

Η αλήθεια είναι ότι αν σκεφτεί κανείς την πολεμική του Φιγιόν εναντίον του Μακρόν λίγο πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι ναι, μπορεί αρκετοί ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων του Φιγιόν να μην πάνε στις κάλπες. Η να πάνε και να ψηφίσουν άκυρο. Ακόμα κι έτσι ομως η Λε Πεν θα είναι μακριά από τη νίκη.

Ας υποθέσουμε τώρα ότι:

– Οι άκυρες ψήφοι να είναι στο 5% (διπλάσιες από τον πρώτο γύρο)

– 30% των ψηφοφόρων του Φιγιόν, 30% του Μελανσόν και 20% του Αμόν αποφασίσουν να απέχουν

– Επίσης και οι 626,000 ψηφοφόροι που πήγαν σε δυο Τροσκιστές υποψήφιους αποφασίσουν να απέχουν επίσης

Ακόμα και έτσι στην Λε Πεν θα λείπουν 635.000 ψήφοι.

Η αριθμητική των εκλογών δεν μας δείχνει τόσο αν θα μπορούσε να νικήσει η Λε Πεν, αλλά τι θα θεωρήσει πολιτική νίκη ακόμα και σε περίπτωση ήττας. Είναι δεδομένο ότι οποιοδήποτε ποσοστό κάτω από 40% θα είναι ήττα.

Σύμφωνα με όσα υπολογίστηκαν παραπάνω η Λε Πεν θα πάρει με το καλύτερο σενάριο ποσοστό 47%. Αυτό, σαφώς και είναι πολιτική νίκη. Και αυτό θα την κάνει αληθινή ηγέτη της αντιπολίτευσης που θα “βασανίζει” τον Μακρόν για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Και ανεξάρτητα από όλα τα παραπάνω ας μην ξεχνάμε την σοφή ρήση του αείμνηστου Χαρίλαου Φλαωράκη που ταιριάζει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση όπου γης: «Η κάλπη είναι γκαστρωμένη».

πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ politicoeu

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε