Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Έκρηξη στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι: Παραλήπτης του φακέλου βόμβα ο Τζέφρι Φρανκς!

Έκρηξη στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι: Παραλήπτης του φακέλου βόμβα ο Τζέφρι Φρανκς!

– Φωτογραφίες από τον φάκελο – βόμβα έστειλαν οι Γάλλοι στην Αθήνα!
– Γαλλική αστυνομία: Τραυματίας μία γυναίκα – Ο φάκελος εστάλη με το ταχυδρομείο!
– Μεγάλος κύλινδρος σαν πυροτέχνημα ο εκρηκτικός μηχανισμός
– Συναγερμός και στην Αθήνα! Κλιμάκια της αντιτρομοκρατικής ελέγχουν όλα τα ταχυδρομεία της Αθήνας ψάχνοντας για αποστολή ύποπτων πακέτων στο εξωτερικό!
– Η έκρηξη έγινε μια μέρα μετά το πακέτο – βόμβα κατά του Σόιμπλε
– Ολάντ: Πρόκειται για επίθεση και τίποτε άλλο! – Λαγκάρντ: Πράξη βίας από δειλούς!

Ο διευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ Τζέφρι Φρανκς ήταν σύμφωνα με τον Νίκο Τόσκα ο παραλήπτης του φακέλου που εξερράγη στα χέρια υπαλλήλου, το πρωί στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι τραυματίζοντάς την ελαφρά.

Εδώ να σημειώσουμε πως αρχικά οι πληροφορίες ανέφεραν ως φερόμενο παραλήπτη τον Πολ Τόμσεν.

Το ερώτημα παραμένει και δεν έχει απαντηθεί. Εστάλη από την Ελλάδα και ο δεύτερος φάκελος – βόμβα που εξερράγη στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι, τραυματίζοντας μια γυναίκα; Γαλλικές και ελληνικές αρχές που είναι σε συνεχή επικοινωνία μετά την τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά του Παρισιού. Οι γαλλικές αρχές ζήτησαν την βοήθεια των ελληνικών για να διαπιστώσουν εαν πρόκειται για εκρηκτικό μηχανισμό με την ίδια συνδεσμολογία όπως αυτός που εστάλη την Τετάρτη στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών με αποστολέα τον Αδωνι Γεωργιάδη και παραλήπτη τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και για την αποστολή του ανέλαβε την ευθύνη η τρομοκρατική οργάνωση Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς.

Οι φωτογραφίες

Οι Γάλλοι αστυνομικοί έστειλαν στην Αθήνα φωτογραφίες από το σημείο της έκρηξης αλλά και από ότι έχει μείνει από τον φάκελο προκειμένου να μελετηθούν από τους έλληνες συναδέλφους τους.

Όπως έγινε γνωστό, οι φωτογραφίες δείχνουν το δωμάτιο στο οποίο εξερράγη ο παγιδευμένος φάκελος, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό μιας διοικητικής υπαλλήλου του ΔΝΤ, στα χέρια και στο πρόσωπο.

Στις φωτογραφίες φαίνονται σκορπισμένα έγγραφα στον χώρο της έκρηξης και μια μικρή αναστάτωση, αλλά δεν υπάρχει ο φάκελος, ο οποίος έχει διαλυθεί και δεν φαίνεται από που έχει σταλεί.

Έτσι, αναμένεται να προχωρήσει η έρευνα των γαλλικών αρχών, προκειμένου να απαντηθούν τα καυτά ερωτήματα, που έχουν γίνει πιο έντονα μετά και την ανακοίνωση της Συνωμοσίας της Φωτιάς.

Την ίδια ώρα, η αντιτρομοκρατική στην Αθήνα ελέγχει κάθε κατάστημα των ΕΛΤΑ για να διαπιστώσει εαν έχει γίνει αποστολή και άλλων τρομοδεμάτων που θέλουν να σκοτώσουν σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η… ανατομία του μηχανισμού κι ο τραυματισμός της γυναίκας

Η γυναίκα που τραυματίσθηκε ανοίγοντας τον φάκελο έπαθε εγκαύματα στα χέρια και στο πρόσωπο, ενώ ο εκρηκτικός μηχανισμός σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας έμοιαζε με μεγάλο πυροτέχνημα. “Μοιάζει με πυροτέχνημα, δεν είναι ακριβώς βόμβα” είπε και πρόσθεσε πως από την έκρηξη που σημειώθηκε μόλις ανοίχθηκε το παγιδευμένο δέμα σημειώθηκαν μικρής έκτασης ζημιές. Την ώρα της έκρηξης στο γραφείο εκείνο βρίσκονταν τρεις άνθρωποι.

Ο μηχανισμός στάλθηκε με το ταχυδρομείο και η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού ανέφερε πως είχαν υπάρξει τηλεφωνικές απειλές αλλά δεν είναι ακόμη σαφές αν αυτές συνδέονταν με το σημερινό συμβάν.

Τα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκονται, στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού στον αριθμό 66 της λεωφόρου Ιενά. Το κτίριο εκκενώθηκε, με την επιχείρηση της αστυνομίας να βρίσκεται σε εξέλιξη στα γραφεία του ΔΝΤ αλλά και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Παρίσι.

 

 

 

ΛΑΓΚΑΡΝΤ: Καταδίκη της επίθεσης

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι ενημερώθηκε για την επίθεση και είναι σε συνεχή επαφή με τα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι. Η Λαγκάρντ εξέφρασε την συμπάθειά της στους συναδέλφους της στην Γαλλία και καταδίκασε την πράξη ως μια πράξη δειλίας και βίας και βεβαίωσε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να εργάζεται με βάση τους σκοπούς της αποστολής του.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ – ΜΠΕ – AFP – REUTERS – BFM – LE PARISIEN
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε