Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Έξαλλος ο πρώην πρόεδρος της CIA: “Ο Τραμπ είναι αισχρός – Θα έπρεπε να ντρέπεται”

Έξαλλος ο πρώην πρόεδρος της CIA: “Ο Τραμπ είναι αισχρός – Θα έπρεπε να ντρέπεται”

Ο πρώην διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν καταφέρθηκε με σφοδρότητα χθες εναντίον της προσπάθειας του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να υποβαθμίσει τη σημασία της εκτίμησης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι η Ρωσία επενέβη στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, η οποία όπως έκρινε είναι «αισχρή».

Η κυβέρνηση Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά ερευνών για τις καταγγελίες περί επέμβασης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν πέρυσι στις ΗΠΑ και την πιθανή αθέμιτη σύμπραξη της Μόσχας με την προεκλογική του εκστρατεία.

Μία ημέρα πριν από την πρώτη του συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο Αμβούργο, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Τραμπ δήλωσε πως υποπτεύεται κι αυτός ότι υπήρξε επέμβαση της Ρωσίας στις εκλογές, αλλά κανένας δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα.

«Τα σχόλια αυτού του είδους είναι απλά αισχρά (…) και το πρόσωπο που τα έκανε θα έπρεπε να ντρέπεται», είπε ο Μπρέναν, διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών επί των ημερών του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, στο Aspen Security Forum.

Ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μούλερ και διάφορες επιτροπές του αμερικανικού Κογκρέσου διεξάγουν έρευνα για το εάν και κατά πόσον η Ρωσία επενέβη στις αμερικανικές εκλογές ή υπήρξε αθέμιτη σύμπραξη της Μόσχας με την εκστρατεία του ρεπουμπλικάνου για να ηττηθεί η δημοκρατική αντίπαλός του Χίλαρι Κλίντον.

Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη. Ο Τραμπ διαβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε ουδεμία σύμπραξη της εκστρατείας του με τη Ρωσία. Ο Μπρέναν δήλωσε απογοητευμένος για το πώς ο πρόεδρος Τραμπ χειρίζεται τα ζητήματα ασφαλείας το πρώτο του εξάμηνο στο αξίωμα.

«Πρέπει να πω ότι υπάρχουν πράγματα που βλέπω, τα οποία με απογοητεύουν, όσον αφορά το τι κάνει ο κ. Τραμπ στη διεθνή σκηνή, τα οποία νομίζω εγείρουν ερωτήματα για το πώς χειρίζεται θέματα εθνικής ασφάλειας», σημείωσε ο Μπρέναν. Στην ίδια εκδήλωση, στο Άσπεν του Κολοράντο, ο Τζέιμς Κλάπερ, ο πρώην Διευθυντής των Υπηρεσιών Πληροφοριών επί Ομπάμα, επίσης επέκρινε την κυβέρνηση Τραμπ.

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν θα έπρεπε να αφαιρεθεί από τον Τζάρεντ Κούσνερ, σύμβουλο του Λευκού Οίκου και γαμπρό του Τραμπ, η εξουσιοδότηση ασφαλείας που του έχει δοθεί διότι δεν αποκάλυψε τις επαφές που είχε με Ρώσους όταν υπέβαλε τα απαραίτητα έγγραφα, ο Κλάπερ απάντησε πως θα έπρεπε να του αφαιρεθεί και να διεξαχθεί πλήρης έρευνα.

«Νομίζω ότι το σωστό θα ήταν (…) τουλάχιστον να ανασταλεί η εξουσιοδότηση ασφαλείας έως ότου γίνει μια έρευνα και κατόπιν να αποφασιστεί αν η εξουσιοδότηση αυτή πρέπει να του δοθεί ξανά ή όχι», υπογράμμισε ο Κλάπερ στην ίδια εκδήλωση.

Παράλληλα τόσο ο Μπρέναν όσο και ο Κλάπερ επέκριναν έντονα ένα σχόλιο που είχε κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, κατηγορώντας τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ότι δρουν κατά τρόπο που παραπέμπει στις πρακτικές της ναζιστικής Γερμανίας.

«Αυτό (το tweet) ήταν μια φρικτή προσβολή, όχι για εμένα ή για τον Τζον. Εμείς παίρνουμε υψηλούς μισθούς για να αντέχουμε. Μιλάω για τους απλούς ανθρώπους που υπηρετούν, τους ανθρώπους στα χαρακώματα, τους άνδρες και τις γυναίκες, τους πατριώτες στην κοινότητα των πληροφοριών. Αυτό ήταν εντελώς ανάρμοστο», είπε ο Κλάπερ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε