Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 27 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Επανέρχεται η θανατική ποινή στην Τουρκία;

Επανέρχεται η θανατική ποινή στην Τουρκία;
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 11.11.2012 | 23:55
Πρώτη δημοσίευση: 11.11.2012 | 20:59

Η τουρκική κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επαναφέρει τη θανατική ποινή για εγκλήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία, μία δεκαετία μετά την κατάργησή της, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Μόνο η οικογένεια του θύματος έχει την εξουσία να συγχωρέσει (τον δολοφόνο), όχι εμείς. Εμείς πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις. Η θανατική ποινή ισχύει στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ιαπωνία (...) Επομένως πρέπει να επανεξετάσουμε τη θέση μας" είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

Ο Ερντογάν είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής και την περασμένη εβδομάδα, όταν ανέφερε ότι ένα τέτοιο μέτρο θα έχαιρε λαϊκής υποστήριξης στην περίπτωση του ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν. "Σήμερα πολλοί διάκεινται ευνοϊκά απέναντι στην επαναφορά της θανατικής ποινής, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, επειδή οι γονείς των νεκρών υποφέρων ενώ οι άλλοι γιορτάζουν τρώγοντας κεμπάμπ", είπε χαρακτηριστικά.

Ο Οτσαλάν καταδικάστηκε σε θάνατο το 1999 με την κατηγορία της προδοσίας όμως η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια τον Οκτώβριο του 2002, μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής από την Άγκυρα, υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δηλώσεις αυτές του Ερντογάν έγιναν ενώ είναι σε εξέλιξη η απεργία πείνας που πραγματοποιούν περίπου 700 Κούρδοι κρατούμενοι σε τουρκικές φυλακές με αίτημα τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης του Οτσαλάν. Το Σάββατο πολλοί βουλευτές του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) ακολούθησαν το παράδειγμα των κρατουμένων. Μεταξύ άλλων οι απεργοί ζητούν να επιτραπεί και πάλι στους δικηγόρους του Οτσαλάν να τον επισκεφθούν στο νησί Ιμραλί και να αρθούν οοι περιορισμοί στη χρήση της κουρδικής γλώσσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΗΠΑ: Εκτέλεσαν θανατοποινίτη λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες

Τουρκία: Επανέρχεται η θανατική ποινή;   Διαδώστε αυτό το άρθρο