Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Επίθεση στο Μάντσεστερ – Η σφαγή των παιδιών! Θρήνος και ένα γιατί – Βγαίνει ο στρατός στους δρόμους

Τα τρία θύματα που έχουν αναγνωριστεί
Τα τρία θύματα που έχουν αναγνωριστεί

– Παγκόσμια συγκίνηση για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ Αρένα – Ο τρόμος και πάλι πάνω από την Ευρώπη – Ο βρετανικός βγαίνει στους δρόμους
– Στο υψηλότερο επίπεδο απειλής η χώρα – Φόβοι για νέο τρομοκρατικό χτύπημα
– 22χρονος Βρετανός ανατινάχτηκε και σκόρπισε το θάνατο σε συναυλία της Αριάνα Γκράντε – Ο μακελάρης ονομάζεται Σαλμάν Αμπεντί (Salman Abedi)
– Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ 59 τραυματίστηκαν – Ανάμεσα τους ένα κοριτσάκι μόλις 8 χρονών
– Σε συναγερμό η βρετανική αστυνομία αναζητάει πιθανούς συνεργούς του – Μία σύλληψη υπόπτου
– Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη και πανηγυρίζει

Θρήνος, δάκρυα και φόβος… Αυτά επικρατούν εδώ και ώρες στην Μεγάλη Βρετανία μετά το αιματοκύλησμα στο Μάντσεστερ Αρένα. Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από την φρικιαστική επίθεση ενώ 59 είναι τραυματίες. Τρια θύματα έχουν αναγνωριστεί. Πρόκειται για την 18χρονη Τζορτζίνα Μπέθανι Κάλαντερ, τον 26χρονο Τζον Άτκινσον και την 8χρονη Σάφι Ρόουζ.

Επίθεση στο Μάντσεστερ: Η μητέρα της Αριάνα Γκράντε έσωσε δεκάδες παιδιά

Οι βρετανικές Αρχές είναι στο πόδι και ήδη έχουν ξεκινήσει έρευνες για τυχόν συνεργούς του 23χρονου μακελάρη, ονόματι Σαλμάν Αμπεντί (Salman Abedi). Μάλιστα, έχουν προχωρήσει και στην σύλληψη ενός υπόπτου ενώ ζητούν και την βοήθεια των πολιτών (δείτε περισσότερα εδώ)

Την ίδια ώρα, το επίπεδο απειλής της τρομοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο της που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει και άλλη επίθεση. Για αυτό το λόγο η Τερέζα Μέι αποφάσισε να γίνονται περιπολίες του στρατού στους δρόμους της Βρετανίας ενώ ο στρατός σε συνεργασία με την αστυνομία θα φυλάσσει και συναυλιακούς χώρους.

Πως “χτύπησε” ο μακελάρης

Σοκαρισμένοι όλοι από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ προσπαθούν να καταλάβουν τι συνέβη και πως οι Αρχές δεν κατάφεραν να σταματήσουν τον 22χρονο Σαλμάν Αμπεντί (Salman Abedi) ο οποίος ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά.

Η Ιωάννα Ταντανάση, επιστημονική συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, μίλησε στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου Live News, στο Έψιλον για την φρικιαστική επίθεση ανατρέποντας τα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα, μιας και όπως αποκαλύπτει ο δράστης δεν κατάφερε να περάσει στον χώρο όπου γινόταν η συναυλία – όπως είχε γίνει γνωστό –  αλλά έμεινε στο προαύλιο να περιμένει τα θύματα του.

“Ο δράστης δεν κατάφερε να μπει μέσα στον συναυλιακό χώρο αλλά μέχρι τα προαύλια. Πιθανολογείται πως εκεί δεν ήταν δυνατή η αστυνόμευση, οπότε δεν τον έλεγξαν και πέρασε μέχρι το προαύλιο. Από εκεί και πέρα η αστυνόμευση είναι πιο δυνατή και δεν τα κατάφερε. Την ώρα που πέρασε είχε μόλις τελειώσει η συναυλία και τα πρώτα άτομα που ήθελαν να αποχωρήσουν για να αποφύγουν την κίνηση είχαν αρχίσει να πρωτοβγαίνουν από τις εισόδους.

Για αυτό και ο αριθμός των θυμάτων ήταν τόσο μικρός. Αν είχε καταφέρει να φτάσει στην μέση του χώρου θα είχαμε θρηνησει πολλά περισσότερα άτομα. να υπογραμμίσω ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο συναυλιακό χώρο στην Ευρώπη, χωράει 21.000 άτομα και χθες ήταν προπωλημένα όλα τα εισητήρια” τόνισε. Η ίδια ξεκαθάρισε ότι δεν έγινε καλός έλεγχος προ των πυλών ενώ το γεγονός ότι ο μακελάρης μπήκε μέσα ενώ τελείωνε η συναυλία, που σημαίνει ότι οι έλεγχοι είχαν χαλαρώσει, δείχνει πόσο καλά οργανωμένο ήταν το σχέδιο του τρομοκράτη,

Ποιος είναι ο μακελάρης

Ταυτοποιήθηκε από την βρετανική αστυνομία ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ Arena. Ο άνθρωπος που θεωρείται πως ανατινάχτηκε στην συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Manchester Arena παίρνοντας μαζί του 22 ακόμα ανθρώπους, είναι ο 22χρονος Σαλμάν Αμπεντί (Salman Abedi). Πρόκειται για Βρετανό υπήκοο με καταγωγή από την Λιβύη.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Ο μακελάρης, σύμφωνα με τα βρετανικά Μέσα, γεννήθηκε το 1994 στο Μάντσεστερ και μεγάλωσε στην περιοχή μαζί με τα τουλάχιστον 3 αδέλφια του.

Σάφι Ρούσσος: Τα συγκλονιστικά λόγια για το νεαρότερο θύμα του μακελειού [pic]

Η αστυνομία του Μάντσεστερ, απέφευγε για αρκετές ώρες να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του υπόπτου. Νωρίτερα η Τερέζα Μέι, δήλωσε πως ο βομβιστής έχει ταυτοποιηθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας, όμως το όνομά του δεν θα ανακοινωνόταν ακόμα καθώς οι έρευνες βρίσκονταν σε πρώιμο στάδιο.

“Έψαλλε Ισλαμικές προσευχές”

Δεν έπεσαν από τα σύννεφα οι γείτονες του μακελάρη στο Elsmore Road, όταν έμαθαν ότι είναι αυτός ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης. Σύμφωνα με έναν από αυτούς εδώ και εβδομάδες η συμπεριφορά του ήταν περίεργη… Μάλιστα, τον άκουσαν να «ψάλλει Ισλαμικές προσευχές δυνατά στο δρόμο» έξω από το σπίτι του στα νότια της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το λεγόμενο “Ισλαμικό Κράτος” έχει αναλάβει ήδη την ευθύνη της επίθεσης με ανακοίνωσή του, χωρίς να κατονομάζει τον δράστη.

“Πριν από μερικούς μήνες, ο Σαλμάν έλεγε πολύ δυνατά το πρώτο kalma (Ισλαμική προσευχή) στο δρόμο. Έψαλλε στα αραβικά. Έλεγε πως υπάρχει μόνο ένας Θεός και ο προφήτης Μωάμεθ είναι ο αγγελιοφόρος του” τόνισε ένας γείτονας του.

Μάντσεστερ: Νέα τακτική των τρομοκρατών – Τρόμος σε όλη την Ευρώπη

Οι αξιωματικοί της αστυνομία εξετάζουν με πολύ μεγάλη προσοχή το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης για να καταλάβουν αν ο μακελάρης είχε επισκεφθεί την Αρένα πριν την χτυπήσει, για να είναι καλά προετοιμασμένος για το αιματοκύλησμα. Με αυτό τον τρόπο θέλουν επίσης να καταλάβουν αν πρόκειται για έναν ακόμη “μοναχικό λύκο” ή αν είχε συνεργάτες.

Υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες αναφορές στο Μάντσεστερ ότι ολόκληρη η οικογένεια εκτός από τους δύο μεγαλύτερους γιους επέστρεψε πρόσφατα στη Λιβύη.

Δεν έχει γίνει γνωστό το αν η οικογένεια του γνωρίζει ότι εκείνος φέρεται να είναι ο μακελάρης. Τραγική ειρωνεία; Η μικρή του αδελφή είναι 18 χρονών όσο δηλαδή και το πρώτο αναγνωρισμένο θύμα του, η Τζορτζίνα Μπέθανι Κάλαντερ. Από τους 22 νεκρούς, έχουν αναγνωριστεί μόλις τρεις. Εκτός από την Τζορτζίνα Μπέθανι Κάλαντερ, τραγικό θάνατο βρήκαν ο 26χρονος Τζον Άτκινσον και η 8χρονη  Σάφι Ρόουζ.

Η γυναίκα μυστήριο

Μετά την ταυτοποιήση του δράστη και την σύλληψη ενός υπόπτου, οι Αρχές προσπαθούν να ανακαλύψουν αν ο μακελάρης έδρασε μόνος ή είχε συνεργούς. Η μαρτυρία μιας μητέρας που ήταν μαζί με την κόρη της στην συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ Αρένα κάνει λόγο για μία γυναίκα μυστήριο, η οποία εξαφανίστηκε λίγα λεπτά πριν την έκρηξη.

Η Dawn Waddy αναφέρει ότι η γυναίκα κρατούσε έναν ύποπτο σάκο και πως είχε καρφωμένο το βλέμμα της στο σημείο όπου λίγο αργότερα σημειώθηκε η έκρηξη, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 22 ανθρώπους ενώ τραυμάτισε άλλους 59.

Τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ: Αυτός είναι ο μακελάρης – Μόλις 22 χρονών και διψούσε για αίμα [vid]

“Δίπλα μας καθόταν μία γυναίκα, η οποία έδειχνε πολύ νευρική όλη τη νύχτα. Κρατούσε ένα σακίδιο και το άφηνε συνεχώς κάτω, άλλαζε θέσεις και γενικά είχε πολύ ύποπτη συμπεριφορά. Κοιτούσε συνεχώς προς το μέρος που τελικά έγινε η έκρηξη και άρχισε γελάει μόνη της.

Η αυτόπτης μάρτυρας

Ενημέρωσα έναν άνδρα της ομάδας σεκιούριτι για την περίεργη συμπεριφορά της γυναίκας και μου είπε ότι θα την παρακολουθεί. Ποτέ δεν κινήθηκε εναντίον της”, τόνισε και πρόσθεσε “λίγα λεπτά πριν συμβεί η έκρηξη, η γυναίκα εξαφανίστηκε και δεν την ξαναείδαμε”.

Η ίδια μίλησε και για τα ελλειπή μέτρα ασφάλειας στην συναυλία. “Περπατήσαμε προς τις θύρες που ήταν τα εισιτήρια μας. Σκάναραν τα εισιτήρια, αλλά δεν μας έλεγξε κανένας. Ουδέποτε έλεγξαν τις τσάντες μας. Ούτε σε μας, ούτε σε κανέναν άλλον”.

Πανηγυρισμοί από τον ISIS

Με μια ανακοίνωση μέσω του application που χρησιμοποιούν, οι τζιχαντιστές εξέδωσαν την ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζουν πως ευθύνονται για την πολύνεκρη επίθεση. Λίγες ώρες νωρίτερα ένας άνδρας με καλυμμένο το πρόσωπό του είχε ανεβάσει video και υποστήριζε ότι η επίθεση έγινε στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους.

Ένας από τους στρατιώτες του χαλιφάτου τοποθέτησε μια βόμβα μέσα στο πλήθος κατά τη διάρκεια της συναυλίας, αναφέρει η ανακοίνωση του ISIS με τους τζιχαντιστές να απειλούν και με νέες επιθέσεις κατά των “Σταυροφόρων”.

Το Amaq, το πρακτορείο προπαγάνδας της τζιχαντιστικής οργάνωσης, μετέδωσε από την πλευρά του πως μια «ομάδα» μαχητών πραγματοποίησε την επίθεση. Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι η διατύπωση για τους «στρατιώτες του Χαλιφάτου», με το Ισλαμικό Κράτος να αφήνει να εννοηθεί πως ίσως η επίθεση να έγινε από υποστηρικτή της μεν, αλλά χωρίς εκείνη να “βοηθήσει” στην οργάνωση του εγκλήματος. Είναι η ίδια φρασεολογία που έχει χρησιμοποιηθεί κι άλλες φορές.

Η επίθεση στο Μάντσεστερ είναι η πιο φονική που σημειώνεται στη Βρετανία μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας που προκάλεσαν 52 θανάτους και 700 τραυματισμούς σε μέσα μεταφοράς του Λονδίνου τον Ιούλιο του 2015. Η Αλ Κάιντα είχε αναλάβει την ευθύνη για εκείνες τις επιθέσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε