Κυριακή, 5 Μαΐ
19oC Αθήνα

Eva Ekeblad: Πώς φτιάχνεται η βότκα από πατάτα [vids]

Eva Ekeblad: Πώς φτιάχνεται η βότκα από πατάτα [vids]

Πάνω από 230 χρόνια από το θάνατό της, η προσφορά της Eva Ekeblad παραμένει μεγάλη. Η βότκα της πατάτας είναι δημοφιλής τόσο στην Σουηδία όσο και σε όλο τον κόσμο.

Η Google τιμά σήμερα με ένα Doodle την Eva Ekeblad, για έναν σημαντικό λόγο: Είναι η ανακάλυψή της ότι από τις πατάτες μπορεί να παραχθεί αλεύρι και αλκοόλη. Το 1746 έγραψε στην Ακαδημία σχετικά με το συγκεκριμένο φυτό που είχε εισαχθεί στη Σουηδία ήδη από το 1658, αλλά βρισκόταν μόνο στα θερμοκήπια της αριστοκρατίας. Τον 18ο αιώνα η καθιέρωση της πατάτας στο τραπέζι των Σουηδών σήμαινε ότι βελτιώθηκαν οι διατροφικές τους συνήθειες, ενώ από εκεί και πέρα, η παραγωγή βότκας από πατάτας ήταν δυνατή.

Παρόλο που είναι πάνω από 230 χρόνια από το θάνατό της, η προσφορά της Eva Ekeblad εξακολουθεί να παίζει ρόλο στη Σουηδία. Οι πατάτες παραμένουν ένα σημαντικό μέρος της δίαιτας των Σουηδών και η βότκα της πατάτας είναι δημοφιλής στη χώρα της και σε όλο τον κόσμο. Η Σουηδία θεωρείται μία από τις χώρες της “ζώνης βότκας”, μαζί με τη Ρωσία, την Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής και άλλες σκανδιναβικές χώρες. Εκτός από τις πατάτες, οι κόκκοι δημητριακών μπορούν επίσης να αποσταχθούν για να παρασκευάσουν βότκα, ενώ μερικές μάρκες χρησιμοποιούν άλλες ουσίες.

Υπάρχουν και άλλες βότκες πατάτας εκτός Σουηδίας. Η Wood Creek Vodka είναι φτιαγμένη με πατάτες του Κολοράντο και υπάρχει επίσης και η Grand Teton που γίνεται από πατάτες στο Αϊντάχο. Το 2015, το Alcohol Aficianado δημοσίευσε μια κατάταξη της καλύτερης βότκας από πατάτες στον κόσμο. Κατάταξαν την Chase Vodka στο νούμερο 1, η οποία κατασκευάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βότκα είναι διαφανές ποτό, απόσταγμα δημητριακών (σιταριού, κριθαριού, σίκαλης ή μίγματος) αλλά και άλλων υλών όπως – χάρη στην Eva Ekeblad – η πατάτα. Η λέξη προέρχεται από τη σλαβική λέξη “voda” που σημαίνει “νερό”. Βότκα είναι στα ρώσικα το “νεράκι”. Έχει συνήθως περιεκτικότητα σε οινόπνευμα που κυμαίνεται από 35% ως 50% vol. Η κλασική ρωσική βότκα έχει περιεκτικότητα 40% vol. Αυτό αναφέρει η έρευνα του Μεντελέγιεφ το 1894. Σύμφωνα με το Μουσείο Βότκας στην Αγία Πετρούπολη, ο Μεντελέγιεφ βρήκε ότι το τέλειο ποσοστό είναι 38%.

Δείτε αναλυτικά τα βήματα για την παραγωγή βότκας από πατάτα:

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε