Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Έχουν χάσει τη… μπάλα οι Ιάπωνες! – Μετά τις ραδιενεργές λίμνες, το πλουτώνιο στο έδαφος – 28.000 νεκροί ή αγνοούμενοι

Χωρίς σπίτι, χωρίς ελπίδα... - ΦΩΤΟ REUTERS

Κάθε μέρα που περνά, η διοίκηση της TEPCo και η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποδεικνύουν ότι πια δε μπορούν να διαχειριστούν την κρίση. Τώρα, εντοπίστηκε πλουτώνιο στο έδαφος της Φουκουσίμα!

Κάθε μέρα που περνά από την 11η Μαρτίου και την καταστροφή της Ιαπωνίας από το σεισμό και το τσουνάμι, ο ραδιενεργός εφιάλτης γιγαντώνεται. Μαζί του και η παγκόσμια αγωνία για τη μόλυνση της ατμόσφαιρας από τη διαρροή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Σε πέντε σημεία στο έδαφος της κατεστραμμένης πυρηνικής μονάδα Φουκουσίμα Νταϊίτσι εντοπίστηκε πλουτώνιο. Η TEPCo ανακοίνωσε ότι «δεν παρουσιάζει κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία», αλλά η αλήθεια είναι ότι κάνεις δε μπορεί πια να πιστέψει τα λεγόμενα των υπευθύνων της εταιρίας. Ειδικά μετά τα είπα-ξείπα για τα επίπεδα ραδιενέργειας.

Ο αντιπρόεδρος της TEPCo, Σακάε Μούτο, δήλωσε κατά την τελευταία ενημέρωση της εταιρείας, ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών αποδεικνύουν ότι το πλουτώνιο προήλθε από δείγματα που ελήφθησαν πριν από μία εβδομάδα.

Ήταν τα τελευταία άσχημα νέα από τη μονάδα αυτή, όπου τα στοιχεία για εκπομπή ραδιενέργειας αυξάνονται και οι μηχανικοί έχουν επιδοθεί σε μια παρατεταμένη μάχη για τον έλεγχο των αντιδραστήρων.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι για πρώτη φορά ανακαλύφθηκε νερό με υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στο εξωτερικό του κτιρίου που στεγάζει τον αντιδραστήρα 2 και την τουρμπίνα του. Το μολυσμένο νερό βρέθηκε συγκεντρωμένοι σε πηγάδια επιθεώρησης ενός υπόγειου αυλακιού που καταλήγει εκτός του κτιρίου, 55 μέτρα από τη θάλασσα, με επίπεδο ραδιενέργειας άνω των 1.000 μιλισιβέρτ την ώρα.

Νερό που έχει μολυνθεί από τη διαρροή ραδιενέργειας βρέθηκε επίσης στο εξωτερικό των κτιρίων των αντιδραστήρων 1 και 3, αλλά με πολύ χαμηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας.

«Ανησυχητική εξέλιξη» χαρακτηρίζεται από ειδικούς το ότι βρέθηκε μολυσμένο νερό έξω από το κτίριο του αντιδραστήρα. Μέχρι σήμερα είχε εντοπιστεί μόνο εντός των κτιρίων.

Στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο, δήλωσε ότι θέλει να πραγματοποιηθεί μια διάσκεψη υψηλού επιπέδου πιθανότατα τον Ιούνιο, για να συζητηθούν ερωτήματα σχετικά με την πυρηνική ασφάλεια μετά την καταστροφή στην Ιαπωνία. Και ζήτησε την παρουσία υπουγών από τα κράτη μέλη της Υπηρεσίας.

Χαρακτήρισε δε την κατάσταση στην κατεστραμμένη ιαπωνική πυρηνική μονάδα «πολύ σοβαρή» και δεν έκρυψε πως ανησυχεί για τα επίπεδα της ραδιενέργειας που καταγράφηκαν στα τρόφιμα και στο νερό εκεί.

Η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να μην επιστρέψουν στη ζώνη εκκένωσης για την ώρα και επιμένει να συμβουλεύει εκείνους που ζουν 20 ή 30 χιλιόμετρα από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους.

Η Greenpeace κάλεσε την κυβέρνηση της Ιαπωνίας να επεκτείνει την ζώνη εκκένωσης γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, με το αιτιολογικό ότι εντόπισε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας έξω από την ισχύουσα ζώνη.

Η περιβαλλοντική οργάνωση ανακοίνωσε ότι επιβεβαίωσε πώς τα επίπεδα της ραδιενέργειας ξεπερνούν τα 10 μικροσίβερτ την ώρα στο χωριό Ιιτάτε, 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του πυρηνικού εργοστασίου.

Νέος τραγικός απολογισμός
Περισσότερο από 28.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή τα ίχνη τους εξακολουθούν να αγνοούνται μέχρι σήμερα, 17 μέρες μετά τη βιβλική καταστροφή που προκάλεσαν ο σεισμός των 9 Ρίχτερ αλλά κυρίως το τσουνάμι που ακολούθησε.

Νεότερος απολογισμός της αστυνομίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Κιόντο, αναφέρει ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών ανέρχεται στους 11.004, ενώ αγνοούνται 17.339 ψυχές.

Διαβάστε επίσης
Συνεχίζεται το θρίλερ στη Φουκουσίμα – Τώρα η κυβέρνηση τα “χώνει” στην εταιρεία
Το τσουνάμι μπαίνει στην Κεσενούμα – Νέο συγκλονιστικό βίντεο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε