Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Γαλλία – Νίκαια: Είχαν συλλάβει τον μακελάρη τον Ιανουάριο! Οι τελευταίες κινήσεις του πριν τη σφαγή

Γαλλία – Νίκαια: Είχαν συλλάβει τον μακελάρη τον Ιανουάριο! Οι τελευταίες κινήσεις του πριν τη σφαγή

Η ιστορία επαναλαμβάνεται στη Γαλλία. Ακόμη μια τρομοκρατική επίθεση, κι αυτή με δράστη έναν Γάλλο πολίτη. Κι αυτή τη φορά, η αστυνομία τον γνώριζε, τον είχε συλλάβει τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά ποτέ δεν τον είχε συνδέσει με την τρομοκρατία.

Η 15η Ιουλίου περνά στην ιστορία της Γαλλίας ως μέρα πένθους. Το ίδιο και η 14η Ιουλίου 2016. Η εθνική γιορτή, η Ημέρα της Βαστίλης για την οποία οι Γάλλοι είναι τόσο περήφανοι, βάφτηκε με το αίμα 84 αθώων. Των θυμάτων του Γαλλο-τυνήσιου οδηγού της νταλίκας την οποία οδήγησε λίγο μετά τις 22:30 (τοπική) το βράδυ της Πέμπτης στο πλήθος που γιόρταζε στην εθνική επέτειο στην ιστορική Promenade des Anglais της Νίκαιας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης από καμία τρομοκρατική οργάνωση. Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση της Γαλλίας μιλά για τρομοκρατική επίθεση. Δεν αποκλείεται, ο 31χρονος άνδρας, Γάλλος πολίτης με καταγωγή από την Τυνησία, ο οποίος έχει ταυτοποιηθεί από τα αποτυπώματά του ως ο οδηγός της νταλίκας να έδρασε μόνος του. Να ήταν ακόμη ένας «μοναχικός λύκος».

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, τα οποία επικαλούνται αστυνομικές πηγές, ο δράστης έχει ταυτοποιηθεί. Αλλά τα στοιχεία της ταυτότητάς του δεν έχουν γίνει γνωστά. Ταυτοποιήθηκε από τα αποτυπώματά του αφού (κι αυτός) ήταν… παλιός γνώριμος της αστυνομίας. Λέγεται πως ζούσε ή είχε ζήσει ένα διάστημα στη Νίκαια. Ήταν 31 ετών. Στο φορτηγό, βρέθηκε ένα δίπλωμα οδήγησης, μια κάρτα τράπεζας και ένα τηλέφωνο.

Ο 31χρονος ήταν γνωστός στην αστυνομία για ενδοοικογενειακή βία και κλοπές. Σύμφωνα με τη Daily Mail είχε συλληφθεί στις 27 Ιανουαρίου μετά από έναν καυγά σε παμπ. Ποτέ όμως το όνομά του δεν συνδέθηκε με την τρομοκρατία πριν από τη σφαγή ανήμερα της ημέρας της Βαστίλης.

Ο μακελάρης είχε νοικιάσει τη νταλίκα με την οποία επιτέθηκε σε αθώους πολίτες στη Νίκαια πριν από μερικές μέρες, από ένα γκαράζ στην περιοχή Saint Laurent du Var κοντά στο αεροδρόμιο της Νίκαιας. Μάλιστα, η αστυνομία έχει στην κατοχή της video από κάμερες ασφαλείας από τη στιγμή που ο 31χρονος επιβιβάζεται στο φορτηγό που έμελλε να χρησιμοποιήσει ως όπλο για μια μαζική δολοφονία.

Δεν αποκλείεται ο 31χρονος να είχε συνεργούς. Σύμφωνα με όσα είναι μέχρι στιγμής γνωστά, ο δράστης ήταν μόνος του στο φορτηγό. Κι αν είχε συνεργό, αυτός ήταν κάπου κοντά στο σημείο της επίθεσης. Οι αστυνομικοί σαρώνουν τις κάμερες ασφαλείας της περιοχής για να εντοπίσουν τυχόν συνεργό. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως η αστυνομία έκανε έρευνα στο σπίτι του δράστη ήδη.

Ο 31χρονος Γαλλο-τυνήσιος πάτησε γκάζι στη νταλίκα και επί 2 χιλιόμετρα παρέσυρε όποιον βρήκε μπροστά στην Promenade des Anglais. Έκανε ζιγκ ζαγκ με σκοπό να σκοτώσει όσους περισσότερους μπορούσε. Και όταν τελικά σταμάτησε, κατέβηκε και άρχισε να πυροβολεί. Κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών, ο δράστης σκοτώθηκε από την αστυνομία.

Πηγή: Daily Mail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε