Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Η 9μηνών Νοχάμεντ που συγκινεί την Ιταλία – Αυτή είναι η ιστορία της

Φωτογραφία Corriere della Sera
Φωτογραφία Corriere della Sera

Είναι μόλις εννέα μηνών, αξιολάτρευτη και τυχερή μέσα στην ατυχία της. Το εννέα μηνών κοριτσάκι από τη Νιγηρία έχει κλέψει καρδιές στη Λαμπεντούζα, όπου κατάφερε να φτάσει μέσα σε μια πλαστική βάρκα χάρη στην φροντίδα άλλων μεταναστών, που την πήραν υπό την προστασία τους μετά το θάνατο της μητέρας της.

Είναι μια ακόμη τραγική ιστορία. Μια από τις χιλιάδες που έχουμε ακούσει τον τελευταίο καιρό. Δυστυχώς, δεν θα είναι η τελευταία. Μια έγκυος γυναίκα από τη Νιγηρία αναγκάστηκε να πάρει την εννέα μηνών κορούλα της, να μπει σε μια λαστιχένια βάρκα και να κάνει το ταξίδι ως την Ιταλία. Αλλά μεσοπέλαγα, η γυναίκα πέθανε εξαιτίας εγκαυμάτων από τα καύσιμα της βάρκας.

Το παιδί βρέθηκε βρεγμένο και αφυδατωμένο στη βάρκα με τους μετανάστες και μόλις το εντόπισαν οι άνδρες της ιταλικής ακτοφυλακής αμέσως σήμανε συναγερμός στο hotspot της Λαμπεντούζα. Ειδοποιήθηκαν οι άνθρωποι της κλινικής που λειτουργεί στο νησί και τη διευθύνει ο γιατρός Πιέτρο Μπάρτολο, πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ «Φωτιά στη Θάλασσα» (Fuocammare), του Ιταλού σκηνοθέτη Τζανφράνκο Ρόζι, το οποίο βραβεύθηκε με την Χρυσή Άρκτο στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου.

Μετά το θάνατο της μητέρας της, μια από τις γυναίκες που βρίσκονταν μαζί τους στη βάρκα, πρόσεξε το μωρό. «Όλοι οι μετανάστες είπαν ακριβώς την ίδια εκδοχή για το πως πέθανε η γυναίκα και αυτό μας κάνει να πιστεύουμε πως τα πράγματα έγιναν ακριβώς έτσι όπως είπαν», λέει ο γιατρός σύμβολο αλληλεγγύης, Πιέτρο Μπάρτολο.

Στα χαρτιά, η μικρή Νιγηριανή δηλώθηκε με το όνομα Νοχάμεντ που στη γλώσσα της σημαίνει «προνομιούχα». Νοσοκόμες και άλλες γυναίκες που εργάζονται στην κλινική της Λαμπεντούζα έχουν υπό την προστασία τους τη μικρή Νοχάμεντ, το 9 μηνών κοριτσάκι που έχει κλέψει τις καρδιές τους. Άμεσα θα ξεκινήσει η προσπάθεια να εντοπιστούν οι συγγενείς της. Πρώτα ο πατέρας της. Αν δεν καταφέρουν να βρουν κάποιον, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να βρεθεί οικογένεια που θα την υιοθετήσει. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα χρειαστεί να κάνουν κάτι τέτοιο άλλωστε…

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Corriere della Sera

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε