Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Η Κομισιόν θέλει να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους

Η Κομισιόν θέλει να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους

Θα γίνεται για περιορισμένο χρονικό διάστημα και υπό αυστηρούς όρους. Είναι μια από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αλλαγές στη συνθήκη Σέγκεν.

Σε περίπτωση σοβαρής απειλής κατά της δημόσιας τάξης ή της εσωτερικής ασφάλειας, η Κομισιόν πρότεινε να επανέρχονται οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα των κρατών μελών της Συνθήκης Σένγκεν, σε ευρωπαϊκό και όχι σε διακυβερνητικό επίπεδο.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, με το νέο καθεστώς που προτείνεται, οι αποφάσεις για την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, όταν πρόκειται για προβλέψιμα γεγονότα (όπως μια σημαντική αθλητική διοργάνωση ή μια σημαντική πολιτική συγκέντρωση) θα λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο βάσει πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα υποστηρίζεται από «ειδική πλειοψηφία» των εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών.

Κατά γενικό κανόνα, στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσε να επιτραπεί η πραγματοποίηση ελέγχων σε καθορισμένα συνοριακά σημεία για ανανεώσιμη περίοδο 30 ημερών.

Η Επιτροπή προτείνει ακόμη να διατηρήσουν τα κράτη μέλη τη δυνατότητα λήψης μονομερών μέτρων για την επαναφορά των ελέγχων σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες καταστάσεις ανάγκης για τις οποίες απαιτείται η άμεση ανάληψη δράσης, αλλά μόνο για περίοδο που δεν υπερβαίνει τις πέντε ημέρες, μετά την πάροδο της οποίας θα πρέπει να ληφθεί απόφαση σε επίπεδο ΕΕ για την παράτασή της.

Σε περίπτωση σημαντικών ανεπαρκειών όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων Σένγκεν, π.χ. εάν ένα κράτος μέλος δεν είναι σε θέση να προστατεύσει επαρκώς μέρος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, μπορούν να ληφθούν μέτρα για τη στήριξή του, όπως τεχνική και χρηματοδοτική στήριξη από την Επιτροπή, τα κράτη μέλη, την Frontex ή άλλες υπηρεσίες, όπως η Εuropol ή η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για θέματα Ασύλου (EASO).

Εάν, ωστόσο, παρά τα μέτρα αυτά στήριξης, δεν αντιμετωπιστούν οι σοβαρές ανεπάρκειες, τότε μπορεί να ληφθεί απόφαση που θα επιτρέπει την προσωρινή επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα. Προβλέπεται ότι οποιοδήποτε τέτοιο έσχατο μέτρο θα πρέπει να λαμβάνεται σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να αποφεύγονται μονομερείς αποφάσεις από μεμονωμένα κράτη μέλη και να ακολουθείται μια συλλογική προσέγγιση για την προστασία των κοινών μας συμφερόντων, υποστηρίζει η Επιτροπή.

Οι προτάσεις αυτές θα υποβληθούν σε εξέταση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το συμβούλιο υπουργών, σύμφωνα με τη νομοθετική διαδικασία της συναπόφασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιστρέφουν τα διαβατήρια για τους Έλληνες;

«Νικόλα μου, Σίλβιό μου» – Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι θέλουν αλλαγή της Συνθήκης Σέγκεν

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε