Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Η Κομισιόν βιάζεται να αφήσει πίσω της το σκάνδαλο με τον επίτροπο Ντάλι

Η Κομισιόν βιάζεται να αφήσει πίσω της το σκάνδαλο με τον επίτροπο Ντάλι

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα δεχθεί σήμερα στις Βρυξέλλες τον Μαλτέζο υπουργό Εξωτερικών Τόνι Μποργκ, που ορίστηκε από την κυβέρνηση της χώρας του να διαδεχθεί τον επίτροπο Τζον Ντάλι ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί την προηγούμενη εβδομάδα από τη θέση του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να γυρίσει γρήγορα σελίδα μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε με τον Ντάλι, ο οποίος φέρεται να προσπάθησε να συγκαλύψει μια απόπειρα εκβιασμού, και ελπίζει ο νέος επίτροπος της Μάλτας να μπορέσει να αναλάβει τα καθήκοντά του το συντομότερο δυνατό.

Ο Ντάλι υποχρεώθηκε να παραιτηθεί την προηγούμενη Τρίτη, αφού η υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν ενήμερος για την απόπειρα ενός Μαλτέζου επιχειρηματία να επωφεληθεί οικονομικά από μια σουηδική εταιρεία παραγωγής προϊόντων καπνού μέσω των επαφών που είχε μαζί του.

Πάντως η διαδικασία διορισμού ενός νέου επιτρόπου είναι περίπλοκη. Ο νέος επίτροπος που ορίστηκε από την κυβέρνηση της Μάλτας πρέπει να λάβει την έγκριση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και αυτή των 27 χωρών μελών της ΕΕ. Στη συνέχεια ο υποψήφιος επίτροπος πρέπει να περάσει από μια προφορική εξέταση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλίο. Αυτό το τελευταίο και απαραίτητο στάδιο θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο με κάποιους υποψήφιους επιτρόπους, όπως ο ιταλός Ρόκο Μπουτιλιόνε και η βουλγάρα Ρουμιάνα Τζέλεβα, να μην έχουν καταφέρει να το περάσουν επιτυχώς.

Στο μεταξύ, ο ίδιος ο Ντάλι εξακολουθεί να αμφισβητεί τις συνθήκες της αποχώρησής του και επιμένει ότι δεν παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά, ενώ ζήτησε από τον Μπαρόζο να ζητήσει την παραίτησή του γραπτώς.

Ο Ολιβιέ Μπαγί, εκπρόσωπος της Επιτροπής, δήλωσε σήμερα ότι η γραπτή επιβεβαίωση της παραίτησής του δεν είναι απαραίτητη, καθώς ο Ντάλι δήλωσε προφορικά ότι θα παραιτηθεί ενώπιον δύο μαρτύρων.

Ο Μπαγί εξάλλου διευκρίνισε ότι ο πρώην επίτροπος θα λαμβάνει το 45% του μισθού του για τρία χρόνια προτού μπορέσει να λάβει τη σύνταξή του. Ο μηνιαίος μισθός ενός ευρωπαίου επιτρόπου είναι περίπου 20.000 ευρώ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε