Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

“Η ευρωπαϊκή και η ελληνική κρίση επηρεάζουν το δολάριο Αυστραλίας”

“Η ευρωπαϊκή και η ελληνική κρίση επηρεάζουν το δολάριο Αυστραλίας”

Η πτώση του δολαρίου Αυστραλίας κατα περίπου 10% της αξίας του δεν οφείλεται στην απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει επιπλέον στα υπερκέρδη των εταιρειών εξόρυξης ορυκτού πλούτου, αλλά στην ελληνική κρίση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας.

 Η αντιπολίτευση, οικονομολόγοι αλλά και οι ίδιες οι εταιρίες υποστηρίζουν ότι η επιβολή του φόρου δημιούργησε αβεβαιότητα που είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει σημαντικά η αξία του δολαρίου Αυστραλίας. Ο κ. Ραντ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι υπονομεύει την οικονομία της χώρας με τους αστήριχτους ισχυρισμούς της.

“Όλοι γνωρίζουν”, είπε, “πως υπάρχει διεθνής αβεβαιότητα λόγω της ελληνικής οικονομικής κρίσης αλλά και της ευρωπαϊκής γενικότερα και αυτό έχει επιπτώσεις και στο νόμισμά μας”.

Το πρωί της Παρασκευής το δολάριο Αυστραλίας έπεσε στα 80.73 σεντ έναντι του αμερικανικού νομίσματος αν και αργότερα ανέκτησε μέρος της αξίας του και έκλεισε στα 82.73 σεντ.  

Ορισμένοι οικονομολόγοι εκφράζουν την άποψη πως άμεσα το δολάριο Αυστραλίας ενδέχεται να πέσει και κάτω των 80 σεντς έναντι του δολαρίου ΗΠΑ “αλλά αυτό δεν θα διαρκέσει πολύ. Θα ανακτήσει πάλι την αξία του”.

 Η πτώση της αξίας του αυστραλιανού νομίσματος έχει δυσμενείς επιπτώσεις και για χιλιάδες Έλληνες που ετοιμάζονται να επισκεφτούν την Ελλάδα για το καλοκαίρι καθώς μειώθηκε η αγοραστική τους δύναμη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε