Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Ισπανία: Τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο! Κυβέρνηση Ραχόι με τις… ευλογίες των Σοσιαλιστών

– Μετά από 10 μήνες πολιτικού αδιεξόδου, η Ισπανία οδεύει προς συγκρότηση νέας κυβέρνησης υπό τον δεξιό Μαριάνο Ραχόι
– Οι σοσιαλιστές της Ισπανίας να δώσουν στον Ισπανό πρωθυπουργό το “πράσινο φως” για να σχηματίσει κυβέρνηση
– Θα απέχουν από την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης και έτσι ανοίγουν το δρόμο στο Λαϊκό Κόμμα

Μετά από 10 μήνες πολιτικής κρίσης, η Ισπανία φαίνεται πως βγαίνει από το πολιτικό αδιέξοδο. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αποφάσισε να επιτρέψει στον δεξιό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και το Λαϊκό κόμμα να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Και πως θα το κάνει αυτό; Απέχοντας από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα.

Ανώτερα στελέχη της ομοσπονδιακής επιτροπής του PSOE, μετά από έντονο εσωκομματικό παρασκήνιο που έφερε και την παραίτηση του γενικού γραμματέα Πέδρο Σάντσες στις αρχές του μήνα, συνεδρίασε την Κυριακή (23.10.2016) στη Μαδρίτη και αποφάσισε με ψήφους 139 υπέρ και 96 κατά να απέχει από την ψήφο εμπιστοσύνης. Που σημαίνει πως το Λαϊκό Κόμμα και ο Ραχόι θα χρειαστούν, στην ψηφοφορία που θα γίνει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, λιγότερες ψήφους και άρα οι Σοσιαλιστές δίνουν τις ευλογίες τους για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Αν οι Σοσιαλιστές δεν έδιναν το “πράσινο φως” το πιθανότερο ήταν να οδηγηθεί η Ισπανία για τρίτη φορά σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου. Και ο μεγαλύτερος φόβος τους μάλλον ήταν πως αν γίνονταν ξανά εκλογές, όχι μόνο τα ποσοστά τους θα κατέρρεαν ακόμη περισσότερο αλλά και (κυρίως) πως ίσως οι Podemos να τους “έπαιρναν” ακόμη και τη δεύτερη θέση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Euronews

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε