Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λίγα Σύννεφα 35 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ιστορική μέρα στην Αίγυπτο - Σήμερα οι πρώτες προεδρικές εκλογές της μετά-Μουμπάρακ εποχής

Ιστορική μέρα στην Αίγυπτο - Σήμερα οι πρώτες προεδρικές εκλογές της μετά-Μουμπάρακ εποχής
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 23.05.2012 | 07:19
Πρώτη δημοσίευση: 23.05.2012 | 07:19

Στις 08:00 το πρωί (09:00 ώρα Ελλάδας] ανοίγουν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο, με συνολικά 13 υποψήφιους να συμμετέχουν στην πρώτη διαδικασία μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ.

Πάνω από 50 εκατ. πολίτες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής --από το συνολικό πληθυσμό των 80 εκατομμυρίων-- καλούνται να το ασκήσουν στην διήμερη ψηφοφορία.

Τα πάνω από 13.000 εκλογικά τμήματα στις 27 επαρχίες της χώρας θα μείνουν ανοικτά ως τις 20:00 [21:00 ώρα Ελλάδας]. Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ένοπλων Δυνάμεων, το οποίο ασκεί την εξουσία μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ, κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στην διαδικασία, που αποκάλεσε ένα βήμα για τον εκδημοκρατισμό της Αιγύπτου. Κάλεσε επίσης, όπως και η κυβέρνηση, το λαό να αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών, το οποίο «θα αντανακλά την επιλογή του ελεύθερου αιγυπτιακού λαού».

49 εγχώριες μη κυβερνητικές οργανώσεις και τρεις ξένες έχουν λάβει άδεια να επιτελέσουν το ρόλο των παρατηρητών στις εκλογές.

Ανάμεσα στους υποψήφιους οι επικρατέστεροι θεωρούνται ο Άχμεντ Σαφίκ, τελευταίος πρωθυπουργός του Μουμπάρακ· ο Αμρ Μούσα, πρώην υπουργός Εξωτερικών και γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου· ο Μοχάμεντ Μόρσι της Αραβικής Αδελφότητας· ο ανεξάρτητος ισλαμιστής Άμπντουλ Μονέιμ Άμπντουλ Φούτουχ· και ο Χαμντίν Σαμπάχι.

Τα αποτελέσματα δεν αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα πριν από τις 29 Μαΐου. Εάν κανείς από τους υποψηφίους δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία των ψήφων από τον πρώτο γύρο, θα υπάρξει επαναληπτικός γύρος ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους υποψήφιους την 16η και 17η Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πρώτο ντιμπέιτ στην ιστορία της Αιγύπτου

"Σύνταγμα" το όνομα του κόμματος της αντιπολίτευσης της Αιγύπτου

   Διαδώστε αυτό το άρθρο