Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Κάνει δημοψήφισμα και… εκλογές ο Ερντογάν

Κάνει δημοψήφισμα και… εκλογές ο Ερντογάν

Τα σχέδια του Τούρκου προέδρου ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουρετίν Τσανικλί: δημοψήφισμα έως τον επόμενο Μάιο για τις συνταγματικές αλλαγές ώστε να ενισχυθούν οι εξουσίες του Ερντογάν και στη συνέχεια προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, ταυτόχρονα, το 2019.

Ο Τσανακλί δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Haber TV ότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα υποβάλει την πρότασή του για τις συνταγματικές αλλαγές στο κοινοβούλιο σήμερα (09.12.2016) και ότι το εθνικιστικό κόμμα MHP πρόκειται να υποστηρίξει το νομοσχέδιο.

«Το δημοψήφισμα φαίνεται ότι μπορεί να διεξαχθεί γύρω στον Μάρτιο ή Απρίλιο, αλλά ίσως να αναβληθεί ως τον Μάιο», εξήγησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, αποκλείοντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πριν από το 2019.

Οποιαδήποτε συνταγματική αλλαγή απαιτεί τη στήριξη τουλάχιστον 330 βουλευτών του κοινοβουλίου, που συνολικά έχει 550 έδρες, προκειμένου να μπορέσει να τεθεί σε δημοψήφισμα. Το AKP έχει 316 βουλευτές και το MHP 39

Σύμφωνα με τον Τσανικλί, όλοι οι βουλευτές του AKP πρόκειται να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο και το εθνικιστικό κόμμα επίσης θα το στηρίξει.

Τη Δευτέρα ο πρόεδρος του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί είχε δηλώσει στο CNN Turk ότι δεν υπάρχουν θέματα με το νομοσχέδιο.

Βάσει του ισχύοντος συντάγματος η θέση του προέδρου είναι κυρίως τυπική. Όμως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κέρδισε στην πρώτη άμεση εκλογή προέδρου από τον λαό το 2014, έχει δηλώσει ότι η λαϊκή εντολή που έχει λάβει του δίνει το δικαίωμα να εμπλέκεται περισσότερο στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία χρειάζεται την ισχυρή ηγεσία ενός προέδρου με εκτελεστικές εξουσίες, όπως αυτόν που έχουν στις ΗΠΑ ή τη Γαλλία, ώστε να αποφεύγονται οι εύθραυστοι κυβερνητικοί συνασπισμοί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε