Τετάρτη, 8 Μαΐ
19oC Αθήνα

Καντάφι: Ο επαναστάτης των τζακούζι

– Οταν ταξίδευε στο εξωτερικό έμενε σε τέντες και στη Λιβύη ζούσε στην απόλυτη χλιδή
– Προκλητικές δηλώσεις απο τον γιό του
– Χωρισμένη στα δύο η χώρα, ο Καντάφι προσπαθεί να κρατήσει την Τρίπολη
– Σκιώδης κυβέρνηση με έδρα τη Βεγγάζη

Ενας άνθρωπος που όταν ταξίδευε στο εξωτερικό έμενε σε τέντες, τελικά μάθαμε οτι στη Λιβύη ζούσε σε έναν άλλο, χλιδάτο, κόσμο. Εκτός απο το παλάτι της Βεγγάζης, με τις πισίνες και τις σάουνες, υπήρχε κι ένα άλλο παλάτι στην πόλη Μπέιντα, με φύλλα χρυσού, γρανίτες και μάρμαρα ενώ εκεί βρισκόταν κρυμμένο και πυρηνικό, πλήρως εξοπλισμένο, καταφύγιο. Και όλοι οι ηγέτες που επι χρόνια υπήρξαν συνομιλητές του, φιλοξενούνταν σε αυτά τα παλάτια κι έκαναν τα στραβά μάτια….

Το πιό ακριβό του παλάτι είναι αυτό που βρίκσεται στην Τρίπολη, στον τόπο μόνιμης κατοικίας του ενώ υπάρχουν και δεκάδες άλλα διάσπαρτα ανα τη χώρα.

 



Και εκτός απο όλα αυτά, την ώρα που η Λιβύη πνίγεται στο αίμα, ένας απο τους γιούς του, ο Σαάντ, δίνει μία τουλάχιστον προκλητική συνέντευξη στην Αμερικανίδα δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ. Ο Σαάντ είναι γνωστός στην Ελλάδα για τα χρήματα που ξόδευε όταν ερχόταν για διακοπές στην Ελούντα και τη Μύκονο. Οπως είπε, το μόνο που τον ενοχλεί είναι το γεγονός οτι δεν θα μπορεί να ταξιδεύει και να πηγαίνει για σαφάρι… Καλή λοιπόν η επανάσταση, ειδικά όταν “πνίγεται” στη χλιδή και τα πλούτη..

Ο άλλος γιός του Καντάφι, Σαιφ αλ Ισλάμ μιλώντας στο τηλεοτπικό δίκτυο ABC διαβεβαίωσε οτι η οικογένειά του δεν έχει χρήματα στο εξωτερικό. “Είμαστε μία πολύ ταπεινή οικογένεια και όλος ο κόσμος το γνωρίζει. Μας κάνει να γελάμε όταν λένε ότι έχουμε χρήματα στην Ευρώπη ή την Ελβετία. Είναι μία φάρσα”, πρόσθεσε.

Διαβάστε την είδηση για όσα είπε ο γιός του Καντάφι


Διαβάστε επίσης:
Ο Καντάφι ελέγχει από τη Γιουβέντους και τη FIAT εως ευρωπαικές τράπεζες και ρωσικούς κολοσσούς

Αντίστροφη μέτρηση

Ολα δείχνουν οτι ο Καντάφι μετράει μέρες έχοντας απένταντί του τη Δύση που του δείχνει τον δρόμο της παραίτησης. Ο ίδιος δίνει την ύστατη μάχη για να κρατήσει την Τρίπολη και τη στρατηγικής σημασίας Ζαουίγια όπου γίνονται οι πιο σκληρές συγκρούσεις.

Αξιωματούχος της επαναστατικής επιτροπής στην πόλη Ναλούτ, 230 χιλιόμετρα απο την Τρίπολη, δήλωσε οτι πολλές πόλεις της δυτικής Λιβύης βρίσκονται “στα χέρια του λαού” εδώ και πολλές ημέρες και “ετοιμάζουν μία πορεία για να απελευθερώσουν την Τρίπολη”.

Δημοσιογράφοι του γαλλικού πρακτορείου μεταδίδουν οτι η αστυνομία, οι στρατιωτικοί και οι άλλες δυνάμεις που ήταν πιστές στους Λίβυους ηγέτες εγκατέλειψαν τη Ναλούτ, τις υποθέσεις της οποίας διαχειρίζονται αξιωματούχοι που συναθροίστηκαν στο πλαίσιο μιας επαναστατικής επιτροπής,

“Έχουμε τεθεί υπό την προσωρινή κυβέρνηση της Βεγγάζης. Μαζί με όλες τις απελευθερωμένες πόλεις του όρους Τζεμπέλ Ναφούζα και εκείνες που βρίσκονται από την άλλη πλευρά του όρους, ετοιμάζουμε τις δυνάμεις για να πορευθούμε στην Τρίπολη και να απελευθερώσουμε την πρωτεύουσα από το ζυγό του Καντάφι“, είπε ο Σαμπάν Αμπού Σίτα, δικηγόρος της πόλης.

Αμετακίνητος ο Καντάφι

Ο Λίβυος ηγέτης επέρριψε στους ξένους και στην Αλ Κάιντα την ευθύνη για την αναταραχή που απειλεί τη διακυβέρνησή του, σύμφωνα με το κείμενο μίας συνέντευξης που έδωσε στη σερβική τηλεόραση.

Στη συνέντευξη, η οποία σύμφωνα με το σταθμό Pink στο Βελιγράδι δόθηκε στο γραφείο του Καντάφι στην Τρίπολη, ο Λίβυος ηγέτης επέκρινε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος του και την έναρξη έρευνας για εγκλήματα πολέμου. “Το Συμβούλιο”, είπε ο Καντάφι, “δεν μπορεί να δει ότι η Τρίπολη είναι ασφαλής”. Είπε επίσης οτι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που επιβάλλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του ιδίου και του στενού περιβάλλοντός του είναι άκυρο και πρόσθεσε πως μια μικρή ομάδα ανταρτών που διαμαρτύρονται κατά της διακυβέρνησής του έχουν περικυκλωθεί και θα ηττηθούν..

Διαβάστε την είδηση για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Εθνικό Συμβούλιο απο την αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα, ηγέτες της αντιπολίτευσης με έδρα την ανατολική Λιβύη δημιούργησαν ένα Εθνικό Λιβυκό Συμβούλιο, το οποίο θα εκπροσωπεί τις πόλεις που έχουν περιέλθει στον έλεγχο των αντικυβερνητικών δυνάμεων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του συμβουλίου. “Η δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου ανακοινώθηκε σε όλες τις πόλεις της Λιβύης που έχουν απελευθερωθεί”, δήλωσε ο Αμπντελχαφέζ Γόκα σε συνέντευξη Τύπου από τη Βεγγάζη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης και προπύργιο της εξέγερσης.

Οι αντιτιθέμενοι στον Καντάφι δήλωσαν πως δεν επιθυμούν οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στη χώρα και πως δεν έχουν έρθει σε επαφή με ξένες κυβερνήσεις.

Ωστόσο, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών είπε οπως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι “έτοιμες” να παράσχουν “κάθε είδους βοήθεια” στους αντιπάλους του καθεστώτος του Λίβυου συνταγματάρχη. “Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κάθε είδους βοήθεια σε οποιονδήποτε το επιθυμεί εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών” στους αντιπολιτευόμενους στη Λιβύη, δήλωσε η Κλίντον στους δημοσιογράφους πάνω στο αεροπλάνο που τη μεταφέρει στη Γενεύη προκειμένου να συμμετάσχει τη Δευτέρα σε μία σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η οποία θα είναι αφιερωμένη στην κατάσταση στη Λιβύη.

“Πρέπει πρώτα να δούμε το τέλος του καθεστώτος του και χωρίς άλλη αιματοχυσία”, πρόσθεσε, αναφερόμενη στο καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι. “Θέλουμε να φύγει και να ανακαλέσει τους μισθοφόρους του”. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν “δεσμευθεί σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση” με το συνταγματάρχη Καντάφι, διαβεβαίωσε εξάλλου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε