Τετάρτη, 8 Μαΐ
24oC Αθήνα

«Καρατομήθηκε» ο πολυλογάς στρατηγός

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ακριβά πλήρωσε ο στρατηγός Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ τις δηλώσεις του για τη στρατηγική των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Ο Μπαράκ Ομπάμα τον «καρατόμησε» με συνοπτικές διαδικασίες.

Με απόφαση του Αμερικανού προέδρου, λοιπόν, ο στρατηγός Στάνλει Μακρίσταλ απομακρύνθηκε από τη θέση του ανώτατου διοικητή των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Ο Ομπάμα, μάλιστα, προέτρεψε την αμερικανική Γερουσία να εγκρίνει αμέσως την αντικατάστασή του από τον στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους. 

Μέχρι να αναλάβει τα καθήκοντά του ο διάδοχος του ΜακΚρίστακ, προσωρινά την ηγεσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν αναλαμβάνει ο Βρετανός στρατηγός Νικ Πάρκερ. Θα έχει το γενικό πρόσταγμα των συμμαχικών δυνάμεων μέχρι να επικυρωθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο η τοποθέτηση του στρατηγού Πετρέους.

Η αλλαγή αυτή δεν σημαίνει αλλαγή της πολιτικής που ακολουθείται στο Αφγανιστάν, διεμήνυσε ο Ομπάμα και ζήτησε από την αμερικανική αποστολή εκεί ενότητα. «Ο πόλεμος είναι σοβαρότερος από οποιονδήποτε άνδρα ή γυναίκα, είτε ιδιώτη είτε στρατηγό είτε πρόεδρο. Και όσο δύσκολο και εάν είναι να χάσουμε τον στρατηγό ΜακΚρίσταλ πιστεύω ότι αυτή είναι η σωστή απόφαση για την εθνική μας ασφάλεια», είπε μιλώντας στον Τύπο μετά από την 30λεπτη συνάντηση που είχε με τον στρατηγό στον Λευκό Οίκο.

Και πρόσθεσε ότι παρ όλο που λυπάται, πιστεύει ότι η απομάκρυνση του στρατηγού ΜακΚρίσταλ «είναι η σωστή ενέργεια για την αποστολή μας στο Αφγανιστάν, για το στρατιωτικό μας και για τη χώρα μας». Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο οι δηλώσεις του στρατηγού στο περιοδικό υπονόμευσαν τον έλεγχο των πολιτικών στις ένοπλες δυνάμεις και δεν άρμοζαν με τα κριτήρια που πρέπει να έχει ένας στρατηγός.

Καταλήγοντας και αφού εξήρε την στρατιωτική καριέρα του στρατηγού ΜακΚρίσταλ επισήμανε ότι η απομάκρυνσή του δεν σχετίζεται ουδόλως με τις «προσωπικές ύβρεις» του στρατηγού κατά ανώτατων αξιωματούχων της κυβέρνησης, του ίδιου του Ομπάμα δηλαδή, το αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα ενημέρωσε τηλεφωνικά τόσο τον Αφγανό ομόλογό του, Χαμίντ Καρζάι όσο και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον.

Η απόφαση του Λευκού Οίκου θα γίνει σεβαστή από το Αφγανιστάν, διεμήνυσε ο πρόεδρος της χώρας, Χαμίντ Καρζάι. «Ελπίζαμε ότι δεν θα συνέβαινε αυτό, αλλά ελήφθη μια απόφαση και εμείς θα την σεβαστούμε. Ο πρόεδρος θα συνεργαστεί με τον αντικαταστάτη του στρατηγού ΜακΚρίσταλ». 
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Καρλ-Τεο ζου Γκούτενμπεργκ, εξέφρασε τη λύπη του για την αποχώρηση του στρατηγού ΜακΚρίσταλ, λέγοντας ότι επρόκειτο για έναν «αξιόπιστο εταίρο».

Διαβάστε επίσης
“Λανθασμένη η κρίση του στρατηγού” λέει ο Ομπάμα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε