Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Κούβα: 796 αυθαίρετες συλλήψεις το Δεκέμβριο

Είναι οι περισσότερες που έχουν γίνει σε ένα μήνα εδώ και 30 χρόνια, καταγγέλλει οργάνωση της αντιπολίτευσης.

“Η κυβέρνηση τη Κούβας εξακολουθεί να ποινικοποιεί, με τον απαρχαιωμένο ποινικό της κώδικα, την ελεύθερη άσκηση των ανθρωπίνων, πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων”, αναφέρει η έκθεση της Κουβανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εθνικής Συμφιλίωσης, μία οργάνωση την οποία αν και οι αρχές θεωρούν παράνομη, την ανέχονται.

Η Κουβανική Επιτροπή καταγράφει κάθε μήνα των αριθμό των αυθαίρετων συλλήψεων, για μερικές ώρες ή για αρκετές ημέρες, που γενικά κυμαίνονται μεταξύ 200 και 300 κάθε μήνα.

Το 2011, σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης, οι αρχές προχώρησαν σε 6.134 αυθαίρετες συλλήψεις, γεγονός που αποτελεί αύξηση 50% σε σχέση με το 2010, οπότε είχαν καταγραφεί 4.084 συλλήψεις.

Στις 25 Δεκεμβρίου, σημειώνει η οργάνωση, επτά πολιτικοί κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι στο πλαίσιο μίας αμνηστίας που αφορά 2.991 ανθρώπους. Την ίδια ημέρα τέσσερις “ειρηνικοί αντιφρονούντες” μεταφέρθηκαν σε φυλακή υψίστης ασφαλείας χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες.

Μετά τις απελευθερώσεις του Δεκεμβρίου η οργάνωση εκτιμά ότι εξακολουθούν να υπάρχουν “περίπου 60 άνθρωποι καταδικασμένοι για πολιτικούς λόγους, οι 16 από τους οποίους βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό”.

Σύμφωνα με την Κουβανική Επιτροπή ο πληθυσμός των φυλακών της χώρας, που δεν αναφέρεται επισήμως σε κανένα έγγραφο, ανέρχεται σε “70 με 80.000” ανθρώπους σε πληθυσμό 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων.

Διαβάστε

Η Κούβα απελευθερώνει 2.900 κρατούμενους!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε