Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λίγα Σύννεφα 13 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

"Λάθος" χαρακτηρίζουν οι Ιταλοί την κίνηση του Μπερλουσκόνι - Μόντι για πρόεδρο θέλει το 36%

`Λάθος` χαρακτηρίζουν οι Ιταλοί την κίνηση του Μπερλουσκόνι - Μόντι για πρόεδρο θέλει το 36%
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 10.12.2012 | 22:13
Πρώτη δημοσίευση: 10.12.2012 | 22:11

Το 36% των Ιταλών επιθυμεί ο Μάριο Μόντι να εκλεγεί πρόεδρος της δημοκρατίας την άνοιξη, προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρίας Ipr Marketing για λογαριασμό του δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού Rai Tre.

To 27% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι πρέπει να διατηρήσει μόνον τον ρόλο του ισόβιου γερουσιαστή, ενώ για το 16% θα μπορούσε να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός, υποστηριζόμενος από μια συμμαχία κομμάτων.

Σε ό,τι αφορά την προαναγγελία της παραίτησης του Ιταλού πρωθυπουργού, το 37% απαντά ότι έπραξε ορθώς και πως η κεντροδεξιά οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Το 34% έχει την άποψη ότι έκανε λάθος και ότι θα μπορούσε να περιμένει και να μην βαρύνει το όλο πολιτικό κλίμα.

Η έρευνα της Ipr Marketing αποκαλύπτει ότι αν ο Μόντι αποφάσιζε να ηγηθεί ενός κεντρώου ψηφοδελτίου, ως υποψήφιος πρωθυπουργός, το 9% των εκλογέων θα την στήριζε με την ψήφο του.

Το 72% του στατιστικού δείγματος πιστεύει ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έκανε λάθος να σταματήσει να στηρίζει την κυβέρνηση Μόντι διότι η χώρα κινδυνεύει τώρα να βρεθεί σε οικονομικό βάραθρο.

Το 20% αντιθέτως εκτιμά ότι έπραξε ορθώς διότι η εμπειρία της κυβέρνησης τεχνοκρατών έπρεπε να τελειώσει.
Στην πρώτη θέση βρίσκεται το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με ποσοστό 33,5%. Το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία, που έχει συνάψει συμμαχία με τους Δημοκρατικούς, πείθει το 5,5% των ερωτηθέντων.

Άλλες δυνάμεις της κεντροαριστεράς συνολικά φθάνουν το 6%.

Το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο συγκεντρώνει το 17% της πρόθεσης ψήφου.

Σε ό,τι αφορά την Ένωση Κέντρου (UdC) και τη συνεργαζόμενη παράταξη Μέλλον και Ελευθερία, συνολικά βρίσκονται στο 7%, ενώ ο μπερλουσκονικός Λαός της Ελευθερίας (PdL) δεν ξεπερνά το 15%.

Η Λέγκα με την οποία μπορεί να συνεργασθεί ο Μπερλουσκόνι βρίσκεται στο 5%, η Δεξιά στο 2% και το κόμμα του πρώην εισαγγελέα Αντόνιο Ντι Πιέτρο, η Ιταλία των Αξιών, επίσης στο 2%.

Στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, τέλος, στην έρευνα που παρουσίασε το Rai Tre, ο κεντροαριστερός Πιερλουίτζι Μπερσάνι συγκεντρώνει ποσοστό 37%, ο Μάριο Μόντι 23% και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι 20% των προτιμήσεων.

Διαβάστε

 

Πολιτική κρίση στην Ιταλία - Οι Ευρωπαίοι στηρίζουν Μόντι

    Διαδώστε αυτό το άρθρο