Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Μακελειό στο Πακιστάν – Ένοπλοι εισέβαλαν σε πανεπιστήμιο και “γάζωσαν” φοιτητές και καθηγητές (ΦΩΤΟ, VIDEO)

Μακελειό στο Πακιστάν – Ένοπλοι εισέβαλαν σε πανεπιστήμιο και “γάζωσαν” φοιτητές και καθηγητές (ΦΩΤΟ, VIDEO)

Λουτρό αίματος από μαχητές των Ταλιμπάν σε πανεπιστήμιο του Πακιστάν. Ένοπλοι εισέβαλαν σε πανεπιστημιούπολη και άνοιξαν πυρ κατά καθηγητών και μαθητών που εκείνη την ώρα είτε βρίσκονταν στις τάξεις για μάθημα είτε στους κοιτώνες τους. Επίσημος απολογισμός 21 νεκροί και 50 τραυματίες, φόβοι πως τα θύματα μπορεί να είναι και 40.

Τους εκτέλεσαν πυροβολώντας τους στο κεφάλι, αναφέρουν πακιστανικά μέσα ενημέρωσης, μια πληροφορία που μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί. Οι δράστες, άγνωστο ακόμη πόσοι, φέρονται να είναι μαχητές μιας οργάνωσης παρακλάδι των Ταλιμπάν. Τέσσερις από τους ενόπλους σκοτώθηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε με την αστυνομία μετά την εισβολή.

Οι ένοπλοι εισέβαλαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης (20.01.2016) στο πανεπιστήμιο Μπάτσα Χαν στην Τσαρσάντα, στη βορειοδυτική επαρχία Χίμπερ Παχτουνχούα, 40 χιλιόμετρα έξω από την Περσαβάρ και άνοιξαν πυρ κατά μαθητών και καθηγητών, που είτε βρίσκονταν στις τάξεις για μάθημα, είτε στους κοιτώνες τους. Εκμεταλλευόμενοι την πυκνή ομίχλη, σκαρφάλωσαν στους τοίχους του πανεπιστημίου και στη συνέχεια μπήκαν στα κτίρια και άνοιξαν πυρ κατά πάντων.

“Ο απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης έφτασε στους 21 νεκρούς”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομίας Σαΐντ Ουαζίρ. Δεν διευκρίνισε αν ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονται και οι τέσσερις δράστες της επίθεσης, τους οποίους σκότωσε ο στρατός κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. “Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε, έρευνες διεξάγονται ωστόσο στη ζώνη από την οποία αποσύρονται τώρα η αστυνομία και οι δυνάμεις της τάξης”, πρόσθεσε ο Σαΐντ Ουαζίρ.

Οι περισσότεροι από τους φοιτητές που δολοφονήθηκαν, έχασαν τη ζωή τους όταν οι δράστες άρχισαν να πυροβολούν μέσα τους κοιτώνες των αρρένων. Ο εκπρόσωπος των σωστικών συνεργείων Μπιλάλ Άχμαντ Φαΐζι δήλωσε ότι μεταξύ των νεκρών βρίσκονται φοιτητές, φρουροί, αστυνομικοί και τουλάχιστον ένας καθηγητής.

Άμεσα στο σημείο έφτασαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού και ξεκίνησε η ανταλλαγή πυροβολισμών με τους ενόπλους. Ελικόπτερο του στρατού πετούσε πάνω από την περιοχή, ενώ στις ταράτσες των κοντινών κτιρίων ακροβολίστηκαν ελεύθεροι σκοπευτές. Οι δράστες, σύμφωνα με την αστυνομία, κρύφτηκαν στον δεύτερο και τον τρίτο όροφο των κτιρίων της πανεπιστημιούπολης. Περίπου στις 09:30 (ώρα Ελλάδας) η επιχείρηση τελείωσε.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν του Πακιστάν. “Οι καμικάζι μας διέπραξαν την επίθεση κατά του πανεπιστημίου του Μπάτσα Χαν”, δήλωσε τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο από άγνωστη τοποθεσία ένας διοικητής των Ταλιμπάν, ο Ουμρ Μανσούρ, που ανήκει στην πτέρυγα Τεχρίκ-Ι-Ταλιμπάν Πακιστάν του Χακιμουλάχ Μεχσούντ, που φέρει το όνομα ενός διοικητή των Ταλιμπάν ο οποίος σκοτώθηκε από πλήγμα αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους τον Νοέμβριο του 2013.

“Η επίθεση αυτή εξαπολύθηκε σε αντίποινα για την επιχείρηση Ζαρμπ-ι-Αζμπ, μια ευρεία αντιτρομοκρατική επιχείρηση που διεξάγει αυτήν την περίοδο ο στρατός στις ζώνες στις οποίες ζουν φυλές στο βορειοδυτικό Πακιστάν, κοντά στη μεθόριο με το Αφγανιστάν”, είπε και απείλησε και με άλλες επιθέσεις.

Η επίθεση στο πανεπιστήμιο σημειώθηκε μια μέρα μετά από την επίθεση αυτοκτονίας στην Περσαβάρ όπου σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι. Στο Μπάτσα Χαν φοιτούν πάνω από 3.000 φοιτητές και σήμερα θα βρίσκοταν εκεί 600 επισκέπτες για μια απαγγελία ποίησης.

Το πανεπιστήμιο δεν είχε λάβει οποιαδήποτε συγκεκριμένη απειλή, αλλά είχε ενισχύθει η ασφάλεια.

Ο Σαμπίρ Χαν, λέκτορας στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών, είπε πως ήταν έτοιμος να φύγει από τον ξενώνα για το τμήμα όταν ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί. “Οι περισσότεροι από τους φοιτητές και το προσωπικό βρίσκονταν μέσα στις τάξεις όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί”, είπε ο Χαν.

Η χειρότερη επίθεση στη χώρα πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 σε σχολείο της Πεσάβαρ, στο οποίο επιτέθηκαν Ταλιμπάν που σφαγίασαν περισσότερους από 150 ανθρώπους, κυρίως παιδιά, στη διάρκεια μιας επίθεσης που κράτησε πολλές ώρες. Εκείνη η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει εκστρατεία κατά του εξτρεμισμού στο Πακιστάν, με τον στρατό να εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον ένοπλων ομάδων στις περιοχές των φυλών.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε