Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Μάρσαλ Μακ Λούαν: Δείτε τον σε διάλεξη για το απόφθεγμά του “το μέσο είναι το μήνυμα”

Μάρσαλ Μακ Λούαν: Δείτε τον σε διάλεξη για το απόφθεγμά του “το μέσο είναι το μήνυμα”

Ο Μάρσαλ Μακ Λούαν σε διάλεξη το 1977 για το απόφθεγμά του: “Το μέσο είναι το μήνυμα”. Δείτε τι σημαίνει και πώς έχει επηρεάσει την κοινωνία μας σήμερα.

Το Doodle σήμερα της Google είναι αφιερωμένο στον «προφήτη» του ίντερνετ, Μάρσαλ Μακ Λούαν. 106 χρόνια έχουν περάσει από την γέννηση του Καναδού φιλόσοφου και διανοούμενου που οι ιδέες του ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Δείτε τι σημαίνει το απόφθεγμά του “το μέσο είναι το μήνυμα”.

Η ζωή και το έργο του

Ο Μάρσαλ Μακ Λούαν γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου του 1911. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα και στο Κέιμπριζ. Ξεκίνησε την καριέρα του ως καθηγητής Αγγλικών σε διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά προτού εγκατασταθεί στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, όπου και παρέμεινε ως το τέλος της ζωής του.

Ο Μάρσαλ Μακ Λούαν ήταν μάλιστα αυτός που “προφήτευσε” την κυριαρχία των υπολογιστών, είκοσι ολόκληρα χρόνια προτού αυτοί εμφανιστούν. Το 1960 ο Μάρσαλ Μακ Λούαν υποστήριζε ότι τα Μέσα, αποτελούν προέκταση του σώματός μας, και ότι ασκούν πολύ ισχυρή επιρροή πάνω μας.

Η επιρροή του άρχισε να μειώνεται στις αρχές του ’70. Το 1979 υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, που επηρέασε καθοριστικά την ικανότητα ανάγνωσης και ομιλίας. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1980, ο μεγάλος διανοητής έφυγε από τη ζωή, πεθαίνοντας στον ύπνο του. Στην ταφόπλακά του είναι χαραγμένο το μήνυμα «Η αλήθεια θα σε απελευθερώσει» (The truth shall set you free).

“Το μέσο είναι το μήνυμα”

Ο Μάρσαλ Μακ Λούαν είναι o πιο διάσημος τεχνολογικός ντετερμινιστής στη θεωρία των μέσων, για αυτό και οι τεχνοπικές θεωρήσεις για το Ίντερνετ συχνά ονομάζονται Μακλουκανικές. Θεωρούσε ότι “το μέσο είναι το μήνυμα”, δηλαδή ότι το περιεχόμενο καθορίζεται από την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή και διάδοσή του. Θεωρητικοί των σύγχρονων ΜΜΕ ανατρέχουν συχνά στις απόψεις του Macluhan για να αναλύσουν τη λειτουργία της τέταρτης εξουσίας στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Ιστού.

Ο τεχνολογικός ντετερμινισμός είναι μία θεωρία η οποία συνδυάζοντας κοινωνικές και τεχνολογικές θεωρήσεις ερμηνεύει γεγονότα στα οποία κάθε αιτιότητα αποδίδεται στην τεχνολογία και τη διαφήμιση.

Δείτε τον Μάρσαλ Μακ Λούαν σε διάλεξη για το απόφθεγμά του το 1977:

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε