Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Με Playstation και υπομονή θα περάσουν τους 4 μήνες – Επιστρατεύεται και η ΝΑΣΑ

Άρχισε από το βράδυ η διαδικασία της διάνοιξης μια βοηθητικής σήραγγας για να βγουν στην επιφάνεια της γης οι 33 μεταλλωρύχοι. Με υπομονή αλλά και με Playstation έχουν εφοδιαστεί οι 33 “θαμμένοι” εργάτες. Ειδικοί από τη ΝΑΣΑ έφτασαν στη Χιλή.

Η ελπίδα άρχισε να μεγαλώνει για τους 33 παγιδευμένους μεταλλωρύχους. Από χθες το βράδυ γεώτρηση για τη διάνοιξη μιας βοηθητικής σήραγγας σε βάθος 700 μέτρων προκειμένου να απεγκλωβιστούν οι 33 μεταλλωρύχοι στη Χιλή.
 
Η διάνοιξη της σήραγγας θα γίνει από ένα γιγαντιαίο γεωτρύπανο – μία επιχείρηση που θα διαρκέσει από τρεις ως τέσσερις μήνες, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.
 
Ένεση ελπίδας ήταν για τους χιλιανούς µεταλλωρύχους η χθεσινή πρώτη τηλεφωνική επαφή µε τους οικείους τους. Κρατικοί αξιωµατούχοι δηλώνουν ότι έχει καταρτιστεί εναλλακτικό σχέδιο ώστε να συντοµευτεί ο απεγκλωβισµός τους.
 
Εως τότε, οι 33 παγιδευµένοι στο ορυχείο Σαν Χοσέ θα πρέπει να καταπολεµήσουν την ανία τους ακούγοντας µουσική από iΡod και παίζοντας Ρlaystation.
 
«Δώσε τους χαιρετισµούς µου στην Αντζέλικα. Σε αγαπώ τόσο πολύ αγάπη µου», έλεγε ο 30χρονος Οσµάν Αράγια στη σύζυγό του πριν σπάσει η φωνή του και ξεσπάσει σε κλάµατα. «Σας αγαπώ όλους. Ποτέ δεν θα σας αφήσω, θα παλέψω µέχρι τέλους για να είµαι και πάλι µαζί σας». Οι εγκλωβισµένοι µεταλλωρύχοι µπόρεσαν να µιλήσουν χθες πρώτη φορά µε τους οικείους τους, µέσω ραδιοτηλεφωνικής ζεύξης.
 
Στην ειδική καµπίνα που είχε στηθεί έξω από το ορυχείο, οι συγγενείς είχαν σχηµατίσει ουρά για να ακούσουν τους ανθρώπους τους.
 
Κάθε µεταλλωρύχος µίλησε µόνο µε ένα µέλος της οικογένειάς του, ενώ η διάρκεια της συνοµιλίας ήταν αυστηρά ένα λεπτό. Ακολουθώντας την προτροπή των ειδικών, όλοι οι συγγενείς εµφανίστηκαν αισιόδοξοι και κράτησαν την ψυχραιµία τους ελέγχοντας τα συναισθήµατά τους.
 
Η εικόνα που µετέφεραν οι συγγενείς των εγκλωβισµένων ήταν ότι οι άνθρωποί τους διατηρούν την αισιοδοξία τους. «Τον βρήκα δυνατό και αποφασισµένο, µια δυνατή και καθαρή φωνή. Συγκινήθηκα», είπε η Τζέσικα Τσίγιε µετά τη συνοµιλία που είχε µε τον σύζυγό της Ντάριο.

Ακόµη και οι πέντε µεταλλωρύχοι που είχαν παρουσιάσει ενδείξεις κατάθλιψης «εµφάνισαν θεαµατική βελτίωση», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Χάιµε Μάνιαλικ. «Οι µεταλλωρύχοι για τους οποίους ανησυχούσαµε, φαίνονται πλέον καλά στην υγεία τους», πρόσθεσε. Σύµφωνα πάντως µε δηµοσίευµα της εφηµερίδας «Εl Ρais», κάποιοι από τους µεταλλωρύχους που θα µπορούσαν να χαρακτηριστούν αλκοολικοί ή τοξικοµανείς, έχουν ζητήσει από τις αρχές να τους προµηθεύσουν αλκοόλ.

«Ορισµένες φορές δεν είναι σκόπιµο να απαλλαγεί κάποιος απότοµα από µια εξάρτηση, αλλά το µόνο που µπορούµε να κάνουµε είναι να τους στέλνουµε βιταµίνες Β», φέρεται ότι δήλωσε ο υπουργός Υγείας. Αλλοι µεταλλωρύχοι ζήτησαν τσιγάρα, αλλά το αίτηµά τους δεν έγινε δεκτό.

 
Επιφυλάξεις για το σχέδιο «Β»
 
Το εναλλακτικό σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι αρχές προβλέπει τη διεύρυνση µιας εκ των τριών σηράγγων διαµέτρου περίπου 15 εκατοστών που χρησιµοποιούνται σήµερα ως δίαυλο επικοινωνίας των εγκλωβισµένων µεταλλωρύχων µε τα σωστικά συνεργεία. Η υιοθέτηση του σχεδίου αυτού θα µείωνε τον χρόνο απεγκλωβισµού από τέσσερις σε δύο µήνες.
 
Διατυπώνονται ωστόσο πολλές επιφυλάξεις καθώς τέτοια τεχνική δεν έχει εφαρµοστεί ποτέ. Σε κάθε περίπτωση είναι αδύνατο να πραγµατοποιηθεί η επιθυµία του προέδρου της Χιλής Σεµπαστιάν Πινέρα, ο οποίος θα ήθελε να απεγκλωβιστούν οι µεταλλωρύχοι πριν από τις 18 Σεπτεµβρίου, ηµέρα που συµπληρώνονται 200 χρόνια από την ανεξαρτησία της χώρας.
 
Σκάνδαλο µε µίζες
 
Προς το παρόν η κυβέρνηση Πινέρα βρίσκεται αντιµέτωπη µε καταγγελίες ότι το ορυχείο του Σαν Χοσέ λειτούργησε και πάλι το 2008 χάρη στις µίζες που έδωσε η ιδιοκτήτρια εταιρεία σε κρατικούς αξιωµατούχους.
 
Η άδεια λειτουργίας είχε αφαιρεθεί από την ιδιοκτήτρια εταιρεία έναν χρόνο νωρίτερα, όταν έπειτα από µία σειρά ατυχηµάτων είχαν χάσει τη ζωή τους 16 εργαζόµενοι.

Επιστρατεύεται και η ΝΑΣΑ

Ειδικοί της ΝΑΣΑ έφτασαν σήμερα στην Χιλή προκειμένου να βοηθήσουν στην διάσωση των 33 μεταλλωρύχων.  Ο υπουργός Υγείας της Χιλής Χάιμε Μάνιαλικ υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο τους ειδικούς της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος, οι οποίοι αναμένεται να συμβάλλουν στις προσπάθειες της διάσωσης σε θέματα υγείας, ψυχολογίας αλλά και λειτουργικότητας.

Ανάμεσα στους ειδικούς που έφτασαν στην Χιλή, βρίσκονται ο αναπληρωτής ιατρικός επικεφαλής της ΝΑΣΑ Τζέιμς Ντάνκαν, ο ιπτάμενος ιατρός τζέιμς Ντ. Πολκ και ο μηχανικός Κλιντ Κραγκ.Ο κ. Κραγκ θα αναλάβει την διαχείριση των αποβλήτων, η οποία αποτελεί ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα για τους μεταλλωρύχους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε