Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Με αίμα τελειώνει η “εκεχειρία” στη Συρία – 10 νεκροί στη Δαμασκό – Βομβαρδισμοί στα προάστια

Με αίμα τελειώνει η “εκεχειρία” στη Συρία – 10 νεκροί στη Δαμασκό – Βομβαρδισμοί στα προάστια

Την ίδια ώρα ο ΟΗΕ δηλώνει απογοητευμένος για τη μη εφαρμογή της εκεχειρίας ενώ ο διεθνής μεσολαβητής Λαχντάρ Μπραχίμι τονίζει οτι η κατάσταση επιδεινώνεται.

Γυναίκες και παιδιά είναι ανάμεσα στους νεκρούς από την έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο, δίπλα στην είσοδο φούρνοι στη νοτιοανατολική συνοικία Τζαραμάνα της Δαμασκού, όπου ζουν κυρίως Δρούζοι και Χριστιανοί.
Κάτοικοι της Δαμασκού λένε ότι η συνοικία ελέγχεται από τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, οι οποίες προσπαθούν να καταστείλουν την ένοπλη εξέγερση.
Στο μεταξύ, η συριακή αεροπορία πραγματοποίησε σήμερα τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς από τότε που ενεπλάκη στις συγκρούσεις, πλήττοντας κυρίως τα βορειοανατολικά περίχωρα της Δαμασκού.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έγιναν 34 επιδρομές μέσα σε 3 ώρες, το πρωί σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το πυροβολικό βομβάρδισε τη Ντούμα, 13 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Δαμασκού όπου σκοτώθηκαν τρεις πολίτες και επίσης βομβάρδισε χωριά στην επαρχία της Δαμασκού.

Στο Χαλέπι, σποραδικές μάχες σημειώθηκαν στη συνοικία Ζάχρα όπου βρίσκεται το αρχηγείο της υπηρεσίας πληροφοριών της πολεμικής αεροπορίας.

Χθες, έχασαν τη ζωή τους στη Συρία 134 άνθρωποι-51 πολίτες, 35 στρατιώτες και 48 αντάρτες.

ΟΗΕ: Επιδεινώνεται η κατάσταση

Η κατάσταση στη Συρία επιδεινώνεται, δήλωσε σήμερα ο διεθνής μεσολαβητής Λαχντάρ Μπραχίμι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα για διαβουλεύσεις με το ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου εξέφρασε ακόμη τη λύπη του για το γεγονός ότι η υπό την αιγίδα του ΟΗΕ εκεχειρία δεν έχει μεγαλύτερη επιτυχία, αλλά πρόσθεσε πως αυτό δεν θα τον αποθαρρύνει.

Ο Μπραχίμι δήλωσε επίσης μετά τις συνομιλίες του με τον Λαβρόφ στη Μόσχα ότι δεν υπάρχει άμεσο σχέδιο να σταλούν ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στη Συρία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε ότι είναι βαθιά απογοητευμένος από την αποτυχία της εκεχειρίας και κάλεσε τα κυβερνητικά στρατεύματα και τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης να τερματίσουν αμέσως τις μάχες.
Η εκεχειρία, η οποία προτάθηκε από τον διεθνή απεσταλμένο Μπραχίμι, υποτίθεται πως θα ετίθετο σε ισχύ την Παρασκευή και θα διαρκούσε τις τέσσερις ημέρες της μουσουλμανικής γιορτής Έιντ αλ Άντχα.

Όμως συριακά αεροπλάνα βομβάρδισαν την Κυριακή σουνιτικές περιοχές στη Δαμασκό και σ’ όλη τη χώρα καθώς ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ συνέχισε τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον ανταρτών παρά την προταθείσα εκεχειρία.

Το τουρκικό πυροβολικό απάντησε σε επίθεση με συριακή οβίδα

Το τουρκικό πυροβολικό απάντησε σήμερα σε επίθεση με συριακή οβίδα στο τουρκικό έδαφος από την οποία δεν προκλήθηκαν θύματα, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η συριακή οβίδα έπεσε κοντά στο τουρκικό χωριό Μπεζασλάν, στο νότιο τμήμα της επαρχίας Χατάι, στην περιοχή των συνόρων, μετέδωσε το πρακτορείο, σύμφωνα με το οποίο σημειώνονται συγκρούσεις ανάμεσα στους αντάρτες και τις δυνάμεις του ‘Ασαντ στη συριακή πόλη Χαράμ.

Διαβάστε περισσότερα στο onalert.gr

Διαβάστε

Αεροπορική επιδρομή στη Συρία σκόρπισε το θάνατο σε παιδιά και γυναίκες

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε