Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Μέρκελ: “Δεν θα υποκριθώ. Η ήττα πόνεσε!”

Μέρκελ: “Δεν θα υποκριθώ. Η ήττα πόνεσε!”

«Δεν θα υποκριθώ, μετά από όλα τα συναισθήματα που προκάλεσε αυτή η εκλογική αναμέτρηση, η ήττα πονά ακόμη περισσότερο. Είμαστε όλοι στενοχωρημένοι σήμερα. Στενοχωρημένοι που δεν υπήρξε αποτέλεσμα» δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών στην Κάτω Σαξωνία.

Χτύπησε καμπανάκι για την Μέρκελ και έδειξε να το καταλαβαίνει ήδη. Οκτώ μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD και οι Πράσινοι ανέτρεψαν στις τοπικές εκλογές τον κυβερνώντα συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών – Ελεύθερων Δημοκρατών.

“Μπορείτε σίγουρα να φανταστείτε ποια είναι τα αισθήματά μας απέναντι σε μια τέτοια ανατροπή”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.

“Μια ήττα είναι ακόμη πιο επώδυνη υπό αυτές τις συνθήκες”, πρόσθεσε, αναφερόμενη στην νίκη της αντιπολίτευσης των Σοσιαλδημοκρατών SPD και των Πρασίνων στην Κάτω Σαξονία με μόλις μία έδρα διαφορά.

“Είμαστε όλοι λυπημένοι σήμερα. Λυπημένοι που δεν πήγε καλά”, παραδέχτηκε. “Η απερχόμενη περιφερειακή κυβέρνηση έχασε για λίγο την δυνατότητα να συνεχίσει το έργο της και γι’ αυτό πρόκειται για μια αδιαμφισβήτητη ήττα”, σημείωσε.
Η Μέρκελ προσπάθησε ωστόσο να υποβαθμίσει την σημασία αυτής της ήττας του συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) στην Κάτω Σαξονία –εταίρων και στον κυβερνητικό συνασπισμό σε ομοσπονδιακό επίπεδο– για τις βουλευτικές εκλογές που αναμένεται να γίνουν στις 22 Σεπτεμβρίου.

“Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε προεκλογική εκστρατεία”, εξήγησε η καγκελάριος, “αυτό θα γίνει αργότερα, έχουμε ακόμη μια σειρά από στόχους που πρέπει να φέρουμε σε πέρας, δουλεύουμε ώστε η κατάσταση της απασχόλησης να μείνει ως έχει ή να βελτιωθεί”.

Ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ ήταν πιο κατηγορηματικός κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί. “Ένα βασικό σχόλιο: χθες οι κάτοικοι της Κάτω Σαξονίας ψήφισαν για το περιφερειακό τους κοινοβούλιο, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο”, σημείωσε.

Η ήττα του κόμματός της, της CDU, στις τοπικές εκλογές της Κάτω Σαξονίας αποτελεί “εφιάλτη” για την γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο.

Από την αρχή της θητείας της, το 2009, το κόμμα της καγκελαρίου έχει υποχωρήσει σχεδόν σε κάθε τοπική εκλογική αναμέτρηση και έχει υποστεί σειρά από σημαντικές ήττες στη Ρηνανία της βόρειας Βεστφαλίας ή στο ιστορικό της οχυρό της Βάδης-Βιρτεμβέργης.

Χθες, το CDU κατέγραψε ακόμη μία οπισθοχώρηση 6 εκατοστιαίων μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη ψηφοφορία στην Κάτω Σαξονία.

Το σύνολο του γερμανικού Τύπου επιρρίπτει την ευθύνη για την εκλογική ήττα της CDU, στον εταίρο της τόσο σε τοπικό, όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), οι οποίοι, αν και σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις εξασφάλιζαν περί το 5% των ψήφων, κατά την ψηφοφορία επωφελήθηκαν από τη μαζική μετακίνηση των συντηρητικών ψηφοφόρων που επεδίωκαν να διασφαλίσουν την παραμονή του συντηρητικού συνασπισμού στην εξουσία στην Κάτω Σαξονία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για μια έδρα έχασε στις εκλογές της Κάτω Σαξονίας η Μέρκελ

Προς παραίτηση ο Ρέσλερ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε