Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ 27 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και στην Πορτογαλία

Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και στην Πορτογαλία
REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 29.06.2011 | 10:07
Πρώτη δημοσίευση: 29.06.2011 | 10:07

Στη Βουλή της Πορτογαλίας κατέθεσε η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με το οποίο δεσμεύεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της χώρας, στο πλαίσιο της συμφωνίας για το δάνειο των 78 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης.

Όπως έχει ήδη συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το φόρο προστιθέμενης αξίας σε ορισμένα αγαθά που έχουν μειωμένους φορολογικούς συντελεστές, με παράλληλη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από τις επιχειρήσεις.
 
Θα πωλήσει μετοχές από εταιρείες όπως η Energias de Portugal--η μεγαλύτερη της χώρας--και η εταιρεία διαχείρισης του εθνικού ενεργειακού δικτύου REN, εφέτος. Σχεδιάζει επίσης να πωλήσει την αεροπορική εταιρεία TAP και τις ασφαλιστικές δραστηριότητες της κρατικής τράπεζας CGD, αν και δεν έχει δώσει χρονοδιάγραμμα για αυτές τις δύο.
 
"Το πορτογαλικό κράτος πρέπει να εκπληρώσει αυστηρά όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει σε διεθνές επίπεδο, οι οποίες είναι απαραίτητες για να επανακτήσει εξωτερική χρηματοδότηση και την επιστροφή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας", αναφέρεται στο πρόγραμμα.
 
Τα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση πιθανώς να επιταχύνει το πρόγραμμα έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι πληροί το φετινό στόχο του προϋπολογισμού για το έλλειμμα του 5,9 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, αλλά το κείμενο αυτό δεν περιλαμβάνει προθεσμίες για τα περισσότερα μέτρα.
 
Ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο δήλωσε στο Reuters νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η κυβέρνησή του ενδέχεται να υπερβεί τους όρους της σύμβασης του δανείου για τη δημιουργία "ενός κύματος εμπιστοσύνης στις αγορές".
 
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας έκλεισε πέρυσι στο 9,1%, υπερβαίνοντας το στόχο της προηγούμενης κυβέρνησης που το προέβλεπε στο 7,3 %. Η χώρα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2013 βάσει της συμφωνίας.
 
Το Κοινοβούλιο, όπου ο κεντροδεξιός κυβερνών συνασπισμός έχει άνετη πλειοψηφία, θα συζητήσει το πρόγραμμα την Πέμπτη και την Παρασκευή και η κυβέρνηση είναι πιθανό να επεξεργαστεί το χρονοδιάγραμμα των μέτρων της τότε.
 
Η προηγούμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας της Πορτογαλίας παραιτήθηκε το Μάρτιο, επιτείνοντας την κρίση του χρέους της χώρας, η οποία την ανάγκασε να ακολουθήσει την Ελλάδα και την Ιρλανδία στην αναζήτηση μιας οικονομικής διάσωσης.
 
   Διαδώστε αυτό το άρθρο