Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Μερικά Σύννεφα 18 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Μπερλουσκόνι κατά παρακολουθήσεων από εισαγγελείς

Μπερλουσκόνι κατά παρακολουθήσεων από εισαγγελείς
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 21.05.2010 | 16:31
Πρώτη δημοσίευση: 21.05.2010 | 16:31

Σχέδιο νόμου με το οποίο επιχειρεί να περιορίσει τη δυνατότητα τηλεφωνικών παρακολουθήσεων από τις εισαγγελικές αρχές προωθεί ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Το νομοσχέδιο ορίζει ότι οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις δε θα μπορούν να διαρκούν περισσότερο από συνολικά 75 ημέρες, η έγκρισή τους θα πρέπει να υπογράφεται από τρεις και όχι μόνον από έναν δικαστικό, και επιπλέον, για να ξεκινήσουν, θα πρέπει να υπάρχουν όχι μόνον «βάσιμες υποψίες», όπως προβλεπόταν έως σήμερα, αλλά συγκεκριμένες ενδείξεις, που να συνδέονται με διάπραξη αδικήματος.

Η πρώτη έγκριση δόθηκε τη Δευτέρα από την αρμόδια επιτροπή της γερουσίας. Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι στόχευε σε μία γρήγορη υπερψήφιση από το κοινοβούλιο. Τα νέα μέτρα, όμως, στο σύνολό τους, έχουν προκαλέσει την κάθετη αντίδραση της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης και μεγάλου μέρους των δικαστικών και του Τύπου.

Το σχέδιο περιορισμού των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων προβλέπει, επίσης, την απαγόρευση της δημοσίευσης κάθε τηλεφωνικού διαλόγου, που βρίσκεται στα χέρια των εισαγγελέων. Το χρηματικό πρόστιμο για τους εκδότες θα μπορεί να φθάνει τα 465.000 ευρώ, ενώ το κείμενο του σχεδίου νόμου προβλέπει φυλάκιση ενός μηνός για τους δημοσιογράφους, που ασχολούνται με τα σχετικά δημοσιεύματα.

Εσχάτως, η κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει διάλογο για να συμφωνηθούν κάποιες τροποποιήσεις. Η Ένωση Δικαστικών της Ιταλίας, ωστόσο, καταγγέλλει ότι η λογική του σχεδίου νόμου, στο σύνολό της, περιορίζει τη δυνατότητα καταπολέμησης σοβαρών αδικημάτων, που σχετίζονται με διαφθορά, υπεξαιρέσεις, ακόμη και με μαφιόζικη δράση.

Η Ιταλική Ομοσπονδία του Τύπου έκανε γνωστό, από την πλευρά της, ότι πρόκειται να προαναγγείλει σύντομα απεργιακές κινητοποιήσεις όλου του τομέα της πληροφόρησης. Το δε τηλεοπτικό δίκτυο «Sky Italia» προσθέτει ότι θα ζητήσει «την παρέμβαση όλων των αρμόδιων ευρωπαϊκών φορέων, φθάνοντας μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Η πλευρά της κυβέρνησης τονίζει ότι «οι Ιταλοί έχουν δικαίωμα να μη ζουν υπό καθεστώς παρακολούθησης» αλλά όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της La Repubblica χωρίς τη χρήση των παρακολουθήσεων, μέσω τηλεφώνου, δεν θα είχαν αποκαλυφθεί οι διαβλητές σχέσεις επιχειρηματιών και κρατικών ιθυνόντων, που ανέθεταν εργολαβίες για το περσινό «G 8», πολλοί μαφιόζοι δεν θα είχαν συλληφθεί, ενώ δεν θα είχε δημοσιοποιηθεί και η υπόθεση της ύποπτης συμβολής του επιχειρηματία Ντιέγκο Ανέμονε στην αγορά του σπιτιού, στο οποίο διαμένει ο πρώην υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Κλάουντιο Σκαγιόλα.

Περισσότεροι από 140.000 Ιταλοί υπέγραψαν, έως τώρα, την έκκληση του καθηγητή Αστικού Δικαίου, Στέφανο Ροντοτά, ο οποίος χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου «υποκριτικό, με μόνο στόχο τον περιορισμό της ελεύθερης πληροφόρησης». Εξάλλου, έξω από τη Βουλή και μέσω Facebook, οργανώθηκε καθιστική διαμαρτυρία με σύνθημα «no alla legge bavaglio» («όχι στον νόμο φίμωτρο»).
Tags: FACEBOOK


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Εύοσμος: Αυτά είναι τα πρόσωπα της τραγωδίας! Οι  προφητικές  αναρτήσεις στο Facebook Εύοσμος: Αυτά είναι τα πρόσωπα της τραγωδίας! Οι "προφητικές" αναρτήσεις στο Facebook
  2. Τα GIFs έρχονται στα σχόλια του Facebook! Τα GIFs έρχονται στα σχόλια του Facebook!
  3. Ήρθαν τα Reactions και τα Mentions στο Facebook Messenger! Ήρθαν τα Reactions και τα Mentions στο Facebook Messenger!
  4. Η ιστορία του Παύλου: Ο άστεγος που βρήκε σπίτι και δουλειά χάρη στο facebook Η ιστορία του Παύλου: Ο άστεγος που βρήκε σπίτι και δουλειά χάρη στο facebook
  5. Μετέδωσαν live στο facebook τον ομαδικό βιασμό 15χρονης Μετέδωσαν live στο facebook τον ομαδικό βιασμό 15χρονης
  6. Οι ζωντανές μεταδόσεις στο Facebook έρχονται και στους υπολογιστές! Οι ζωντανές μεταδόσεις στο Facebook έρχονται και στους υπολογιστές!