Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Μπλέρ: Για ότι έχω κάνει δεν μετανιώνω

Ο Τόνι Μπλερ καταθέτει στην επιτροπή για τον πόλεμο στο Ιρακ. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο Τόνι Μπλερ καταθέτει στην επιτροπή για τον πόλεμο στο Ιρακ. ΦΩΤΟ REUTERS

Εξηγήσεις για τον πόλεμο στο Ιράκ έδωσε για περισσότερες από 6 ώρες ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας. 

Στο σκαμνί της επιτροπής που εξετάζει την νομιμότητα της εμπλοκής της Βρετανίας στο πόλεμο του Ιράκ βρέθηκε από τις 12 το πρωί ο πρώην πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ για 6 ολόκληρες ώρες.

Ο Τόνι Μπλερ, που αντιμετωπίζει την κατηγορία ότι παραπλάνησε το βρετανικό Κοινοβούλιο, είπε στην επιτροπή ότι με βάση κάθε αντικειμενική ανάλυση η απειλή από τα χημικά όπλα του Σαντάμ Χουσεϊν δεν αυξήθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

“Εάν η 11η Σεπτεμβρίου δεν είχε συμβεί, η εκτίμησή μας θα ήταν διαφορετική. Ομως, μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η άποψη η δική μας και των Αμερικανών άλλαξε δραματικά“. Ως τις 11 Σεπτεμβρίου πιστεύαμε ότι ο Σαντάμ Χουσέιν αποτελούσε κίνδυνο, αλλά εκτιμούσαμε ότι άξιζε να προσπαθήσουμε να τον περιορίσουμε.Το σημαντικό είναι ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου η εκτίμηση του κινδύνου άλλαξε και σήμαινε ότι δεν ήταν πλέον δυνατό να περιοριστεί ο Σαντάμ με κυρώσεις” είπε ο Μπλερ.

 “Η ουσία για την ενέργεια αυτή στη Νέα Υόρκη είναι ότι εάν μπορούσαν να σκοτώσουν περισσότερους από 3.000 θα το έκαναν. Υστερα από αυτό η άποψή μου είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να πάρει ρίσκο με αυτό”, πρόσθεσε.

 “Η εκτίμηση ήταν ότι αυτοί οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούσαν χημικά ή βιολογικά όπλα ή μια πυρηνική συσκευή, εάν μπορούσαν να τα αποκτήσουν, πράγμα που άλλαξε την εκτίμησή μας για το ποιοί είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι για την ασφάλεια”, υπογράμμισε.

Σε ερώτηση της επιτροπής αν έχει τύψεις που ενέπλεξε τη χώρα του στον πόλεμο, ο Μπλερ απάντησε: “αισθάνομαι κάποια ευθύνη αλλά δεν έχω καμία τύψη που ανέτρεψα τον Σαντάμ Χουσέιν”.  Μόλις ακούστηκαν αυτά τα λόγια το ακροατήριο στην αίθουσα αποδοκίμασε έντονα τον πρώην πρωθυπουργό.

Η εμφάνιση του Μπλερ δεν θα επηρεάσει μόνο την υστεροφημία του, αλλά μπορεί και να πλήξει τον διάδοχό του στην πρωθυπουργία, Εργατικό Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος την εποχή του πολέμου ήταν υπουργός Οικονομίας και αναμένεται με ενδιαφέρον η κατάθεση του στην επιτροπή. Ήδη ο πρώην υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν κυριολεκτικά “άδειασε” στην κατάθεση του στην επιτροπή τον Τόνι Μπλερ, ενώ και ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο κράτησε μετριοπαθή στάση.

Παράλληλα και ο βασικός νομικός σύμβουλος του Υπ. Εξωτερικών υποστήριξε ότι ο υπουργός, Τζακ Στρο γνώριζε ότι ο πόλεμος ήταν παράνομος.  

Αναφορικά με τις επιστολές που φέρεται ότι έστειλε ο Μπλερ στον τότε Αμερικανό πρόεδρο, Τζόρτζ Μπους και δήλωνε την υποστήριξη του σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράκ, ο ίδιος ο Μπλερ απέρριψε ότι συνέβη κάτι τέτοιο. “Είναι μία συμμαχία που έχουμε με τις ΗΠΑ. Δεν είναι συμβόλαιο” είπε στην κατάθεση του ο πρώην ηγέτης των Εργατικών αν και παραδέχτηκε ότι όταν συνάντησε τον Μπους στο ράτζο του στο Τέξας τον Απρίλιο του 2002, δηλαδή 11 μήνες πριν την εισβολή στο Ιράκ, συζήτησαν για το θέμα του Ιράκ αλλά χωρίς να μπουν σε λεπτομέρειες.

Ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη των Εργατικών φοβούνται ότι η διαδικασία θα διχάσει τους ψηφοφόρους πλήττοντας το κόμμα, το οποίο ήδη βρίσκεται πίσω από τους Συντηρητικούς στις δημοσκοπήσεις εν όψει των εκλογών που αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο.

 

Εκατοντάδες διαδηλωτές έξω από το κτίριο που καταθέτει ο Μπλερ

Ο 56χρονος Μπλερ έφθασε δύο ώρες νωρίτερα για την εξάωρη κατάθεσή του στο Κέντρο Βασίλισσα Ελισάβετ, που βρίσκεται απέναντι από το κοινοβούλιο, στο κέντρο του Λονδίνου. Μπήκε στο κτίριο, περνώντας τη ζώνη αστυνομικής φρούρησης, από μία είσοδο στην πίσω πλευρά, προφανώς για να μην αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές και τις τηλεοπτικές κάμερες, ανακοίνωσε η Βρετανική Ένωση Τύπου.

Διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα όπως “Τόνι Μπλερ, εγκληματία πολέμου”, συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο, όπου διεξάγεται η ακροαματική διαδικασία.

Η Λίντσεϊ Τζέρμαν, επικεφαλής της οργάνωσης διαμαρτυρίας Stop The War, δήλωσε “αηδιασμένη” από το γεγονός ότι ο Μπλερ οδηγήθηκε στο κτίριο από την πίσω πόρτα.

 
“Δεν έχει την αξιοπρέπεια ή την ειλικρίνεια να αντιμετωπίσει το κοινό, τις οικογένειες των στρατιωτών και τους ιρακινούς που θα έρθουν εδώ σήμερα- και θα είναι πολλοί -για να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο”, είπε η ίδια ενώ στεκόταν μέσα στη βροχή.
 
Στην αίθουσα παρευρέθηκαν και συγγενείς των 179 βρετανών στρατιωτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν στο Ιράκ.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε