Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Ο Ομπάμα φοβάται τον… ισπανικό πυρετό – «Τελειώνετε» λέει στους ευρωπαίους

Ο Ομπάμα φοβάται τον… ισπανικό πυρετό – «Τελειώνετε» λέει στους ευρωπαίους

Είναι ξεκάθαρα ένα τελεσίγραφο. Ο Μπαράκ Ομπάμα τρέμει στην ιδέα πως η κρίση θα περάσει τον Ατλαντικό και μετά την Ευρώπη, θα γονατίσει (ξανά) τις ΗΠΑ. Γι’ αυτό και απαιτεί λύσεις από τους Ευρωπαίους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος κάνει ηχηρή παρέμβαση στην κρίση της ευρωζώνης ζητώντας λύσεις. Το έχει κάνει και στο παρελθόν, υπέρ της Ελλάδας. Στο στόχαστρο του, και τότε και τώρα, είναι η Άνγκελα Μέρκελ και η απροθυμία της να πάρει αποφάσεις.

Ο Ομπάμα, λένε πηγές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, θεωρεί πως η Γερμανίδα καγκελάριος προκαλεί καθυστερήσεις και αποτρέπει αποφάσεις που θα μπορούσαν να επιλύσουν την κρίση. Και της ζητά «να σταματήσει να κάνει βήματα πίσω και να κάνει ένα βήμα μπροστά».

Με την Ισπανία στο χείλος του γκρεμού, ο Ομπάμα αυτή τη φορά απαίτησε από τους Ευρωπαίους όχι απλά να κάνουν κάτι, γενικά κι αόριστα, αλλά να το κάνουν και να βάλουν τέλος στην κρίση πριν από τη Σύνοδο της G20. Πότε είναι αυτή; Την επομένη των ελληνικών εκλογών.

Ο Ομπάμα επικοινώνησε την Τρίτη με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον και 24 ώρες μετά σήκωσε το τηλέφωνο και μέσα από το Air Force One και πήρε τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι. Και ποιο ήταν το μήνυμα που μετέφερε; «Τελειώνετε επιτέλους».

Διπλωματικές πήγες ανέφεραν ότι θέληση του Αμερικανού προέδρου είναι να βρεθεί διέξοδος από την κρίση και να πειστούν γι’ αυτό οι αγορές έως τις 19 Ιουνίου, όταν λήγει η Σύνοδος της G20 στο Μεξικό. Ο Λευκός Οίκος θα ήθελε να ανακοινωθούν εκεί δραστικά μέτρα, ώστε ο «ισπανικός πυρετός» να μην… πλήξει ΗΠΑ και Ασία.

Η ανησυχία του Ομπάμα πηγάζει και από τα μηνύματα που μετέφερε στην Ουάσινγκτον η υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λαέλ Μπρέιναρντ μετά την… περιοδεία της σε Αθήνα, Μαδρίτη, Παρίσι και Βερολίνο. «Αδυναμία συμφωνίας των χωρών της ευρωζώνης για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης» ήταν το συμπέρασμά της και αυτό δεν άρεσε καθόλου στον Αμερικανό πρόεδρο.

Τα περιθώρια έχουν στενέψει απελπιστικά από τη στιγμή που μπήκε στην εξίσωση της κρίσης και η Ισπανία. Γιατί η κατάρρευσή της ίσως να σημάνει και την κατάρρευση της ευρωζώνης. Η Γερμανία επιμένει να πιέζει τη Μαδρίτη να μπει στο μηχανισμό στήριξης, αλλά ο Ραχόι… «κρατάει» για την ώρα.

Και όσο η Μαδρίτη αντιστέκεται, νέοι συσχετισμοί σχηματίζονται. Η Μέρκελ και το Βερολίνο μπορεί να ετοιμάζουν σχέδιο για να θυσιάσουν την Ελλάδα «για το γενικότερο καλό» αλλά απομονώνονται. Ιταλία και Γαλλία φτιάχνουν τον δικό τους, νέο «άξονα».

Φρανσουά Ολάντ και Μάριο Μόντι βάζουν την Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο και ετοιμάζονται να σχηματίζουν μέτωπο υπέρ της Ελλάδας. Θα συναντηθούν μάλιστα στις 14 Ιουνίου, τρεις μέρες πριν από τις ελληνικές εκλογές. Και ό,τι αποφασίσουν, θα το ανακοινώσουν στη Μέρκελ στη μίνι σύνοδο Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Γερμανίας στις 22 του μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρώμη και Παρίσι ετοιμάζονται να στηρίξουν την Ελλάδα – Αφήνουν εκτός παιχνιδιού την Μέρκελ

“Τα 10 βήματα επιστροφής στη δραχμή”

Τηλεφωνική επικοινωνία Μόντι – Ομπάμα – Μέρκελ “για την ενίσχυση της Ευρωζώνης”

Η Μέρκελ πιέζει την Ισπανία να ζητήσει βοήθεια

Όλες οι προτάσεις για να γίνει πραγματικότητα η “Τραπεζική Ένωση” στην Ε.Ε.

Και ύστερα φταίει η Ελλάδα – Μηδενική ανάπτυξη στην ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο του 2012!

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε